Kosovo želi specijalni sud a ne Tribunal za ratne zločine

Izvor: Koha ditore (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com

"Suđenja će se obavljati na zajedničkim panelima gde će većinu činiti domaće sudije i kojim će predsedavati domaći sudija".

Vlada Kosova je i zvanično zatražila od zvaničnog Brisela da mehanizam u okviru državnog tužilaštva tretira ratne zločine, a ne Tribunal u međunarodnom sastavu. Izvršna vlast želi da te zločine tretiraju domaće sudije.

Ovaj predlog je razmatran i na pregovorima koji su vođeni sa Evropskom unijom. Na osnovu predloga o strateškoj reviziji misije Euleks koji je vlada poslala EU, Specijalni sud u okviru Osnovnog suda prestonice treba da razmatra ratne zločine.

"Prvo bi trebalo da se na kraju sadašnjeg mandata Euleks-a osnuje Specijalni sud za teške zločine u okviru Osnovnog suda u Prištini, koji će imati jurisdikciju da tretira slučajeve koje će istraživati i procesuirati Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova", kaže se u dokumentu upućenom Briselu koji je nabavila Koha Ditore.

"Suđenja će se voditi na zajedničkom panelu gde bi trebalo da bude većina domaćih sudija, a panelom bi predsedavao domaći sudija".

Ratni zločini, organizovani kriminal i korupcija ulaze u eksluzivnu nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova. Prema dokumentu vlade, prisustvo nove misije treba da bude u skladu sa onim što je predložila Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.