Vlada Kosova izgubila iz vida nacrt Statuta "Zajednice"

Izvor: Tesheshi.com (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Iako je prošlo više od tri meseca od kada je Ustavni sud Kosova dao svoj sud po pitanju Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom, ili kako je kosovska opozicija naziva "Zajednica", kosovska vlada nije napravila nijedan dalji korak u pogledu izrade statuta za Asocijaciju.

Kosovski izvršioci još uvek nisu odredili ustavne stručnjake – domaće i međunarodne koji će se baviti ne samo preispitavanjem presude Ustavnog suda, već i  razviti okvir u kojem se mora izraditi statut Asocijacije.

Tesheshi.com kontaktirao je savetnika premijera Ise Mustafe, Bajrama Gecaja, koji je potvrdio da se izvršioci trenutno ne bave pitanjem Statuta, oni nisu čak ni određeni, pa čak ni domaći, ni međunarodni stručnjaci, koji bi mogli da daju doprinos ovom pitanju.

"Još uvek ne postoji određeni datum. Kad god se budu stekli odgovarajući uslovi, pristupiće se izradi Statuta Asocijacije. Koliko ja znam, nisu određeni ni stručnjaci," rekao je Gecaj za Tesheshi.com.

Srbija traži prvo osnivanje Asocijacije

Dok izvršni predstavnici Kosova nemaju odgovor kada se može pristupiti izradi Statuta Asocijacije, Srbija nastavlja da insistira na njenom što skorijem uspostavljanju.

Srpski zvaničnik koji je nedavno to zatražio je Marko Đurić, direktor takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije. On je rekao da će Statut Asocijacije biti napisan od strane tima koji će i uspostaviti ovaj mehanizam, dakle, od strane kosovskih Srba.

Opozicija: Ne dozvoliti izradu Statuta "Zajednice"

Portparol najveće opozicione stranke, Adonis Tahiri, iz pokreta "Samoopredeljenje", dao je odgovor poznat javnosti da opozicija neće dozvoliti izradu Statuta Asocijacije, i to je dobro da vlada, što je pre moguće – razume.

"Opoziciji je pojasnila da bez ostavke vlade ne može biti normalnog razvoj rada institucija. Ustavni sud je utvrdio da je sa sporazumom o "Zajednici" vlada prekršila 23 članova Ustava. Pored toga, protesti su održani protiv tog sporazuma, sa posebnim naglaskom na 28. novembar, 9. januar i 17. februar. Dvestapedest hiljada i dvestapedesetčetiri građana su u avgustu 2015. potpisali peticiju protiv sporazuma od 25. i 26. avgusta. Vlada mora da shvati da ovi sporazumi neće proći, da ih treba ukinuti, te da će biti odgovorna za bilo kakvu štetu nastalu na Kosovu. Novi izbori su jedini način za izlazak zemlje iz krize," izjavio je Tahiri za Tesheshi.com.

Sa druge strane, ispostavilo se da primena sporazuma, potpisanog prošle godine 25. avgusta – za stvaranje Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom, koji je podigao reakciju opozicije na Kosovu, nije u skladu sa ustavnim duhom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.