Vjosinom suprugu nadoknađeno 369 evra zbog preležanog kovida

vjosa
FOTO: Economia online

Izvor: Demokracia.com (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Parenton Sadriu, kome je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova isplatilo 396 evra zbog lečenja od koronavirusa, reagovao je u ponedeljak pozvavši se na Administrativno upustvo 04/2015 MIP-a za zdravstveno osiguranje, navodeći da je na osnovu toga njemu izvršena ova naknada.

Prema Sadrijevim rečima, to je jasno definisano u Administrativnom upustvu 04/2015 MPJD o zdravstvenom osiguranju diplomatsko-konzularnim predstavnicima Kosova, koje reguliše zdravstvene troškove za sve diplomate i pripadnike spoljne službe.

I zaista, postoji jasna definicija, ali ne za ono što Sadriju tvrdi, prenosi Demokracia.com.

Prema upustvu, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, isplaćuje polise zdravstvenog osiguranja za diplomatsko-konzularne predstavnike akreditovane u diplomatsko-konzularnim predstavništvima samo u zemljama domaćinima, a ne van njih, kao u slučaju muža predsednice, čije su fakture sačinjene na Kosovu, a njih ne refundiraju osiguravajuća društva.

Da su ti troškovi pokriveni polisom zdravstvenog osiguranja, na koju se muž predsednice poziva, troškove bi nadoknađivalo društvo u kome je osiguran, a ne MSP, jer se iz državnog budžeta ne može uplaćivati polisa zdravstvenog osiguranja svuda kuda se kreće.

Čak, prema izvorima u MSP-u, one račune koji nisu bili poznati, niti ko ih je napravio, pošto se Sadrijevo ime nigde u njima ne pojavljuje, ne refundiraju ni osiguravajuća društva u zemljama domaćinima.

Tačka 3 člana 3 ovog Administrativnog uputstva, između ostalog, kaže da u slučaju da službenik podnese ostavku iz službe u inostranstvu ili bude raspoređen na drugu poziciju u okviru Ministarstva na Kosovu, on/ona ne uživa usluge zdravstvenog osiguranja koje pokriva Ministarstvo prema ovom Administrativnom uputstvu.

Dakle, MSP nema zdravstveno osiguranje za svoje diplomatsko osoblje na Kosovu, dok je Sadriu troškove lečenja od koronavirusa dostavio iz Prištine.

Sadriu, kao diplomata u Severnoj Makedoniji ima sopstvene pakete zdravstvenog osiguranja koje važe samo za tu zemlju, jer ta polisa ne pokriva troškove lečenja van zemlje u kojoj je akreditovan.

Član 5 ovog Administrativnog upustva takođe pojašnjava da se plaćanje zdravstvenog osiguranja vrši iz godišnjeg budžeta koji se izdvaja za diplomate u konzularnim misijama.

Član 6 pojašnjava proceduru kako mogu da se sačine ugovori sa kompanijama koje pružaju usluge zdravstvenog osiguranja i šta bi šef misije trebalo da uradi ukoliko se isto ne primenjuje u državi u kojoj boravi.

Kosovo do sada ima preko 161,000 građana koji su zaraženi koronavirusom, a prosečni troškovi za lečenje od ovog virusa su oko 1,000 evra po osobi.

Stanovnici Kosova su se više puta žalili na finansijsku nemogućnost da pokriju medicinske troškove lečenja od koronavirusa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.