Vitia: Vlada sutra o novim merama; Ugostitelji: U lokale samo uz potvrdu o vakcinaciji ili PCR testu

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Kosovsko ministarstvo zdravlja predložiće sutra vladi nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa, a među kojima je i zatvaranje noćnih klubova, saopštio je danas nadležni ministar, Arben Vitia.

Nakon uvećanja broja inficiranih na Kosovu, kosovski ministar zdravlja sastao se danas sa predstavnicima Hotelsko-turističke komore.

Na konferenciji za štampu održanoj nakon sastanka, ovaj ministar je najavio da će vladi predložiti da se uvedu mere kojima će se umanjiti aktivnosti ugostiteljskog sektora.

„Sutra ćemo vladi da predložimo da odluči o uvođenju pojedinih mera, koje će uticati na pojedine sektore u našim životima. Predložićemo da se na neko vreme zatvore noćni klubovi, da se umanji aktivnost ugostiteljskog sektora“, rekao je Vitia, prenosi Gazeta Express.

Kako prenosi Koha, Vitia je danas saopštio da će predložiti i mere koje se odnose na venčanja i druge proslave.

Ovaj ministar je kazao da je do ubrzanog širenja virusa došlo usled toga što je u zatvorenim prostorijama boravio veći broj ljudi, ali i zbog nepoštovanja mera građana.

Vitia je na ovoj konferenciji kazao da je 99 odsto uzoraka koji su poslati u inostranstvo radi analize, bilo pozitivno na delta soj koronavirusa.

„Od 173 uzorka, na osnovu rezultata koji su pristigli, 171 ili 99 odsto, je delta soj, koji se četiri puta brže širi od uobijačenog soja.

Hotelsko-turistička komora, ujedno se oglasila o predlozima mera o kojima će vlada raspravljati, a nakon sastanka sa kosovskim ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom.

Uz više detalja o merama, najavili su da će one stupiti na snagu 20. avgusta, ukoliko budu bile usvojene.

„Nažalost, nakon uvećanja broja inficiranih virusom kovid-19, odlučeno je da se 20. 08. 2021. uvedu druge restriktivne odluke. Što se tiče sala za venčanja, one će raditi do 22.30, sa kapacitetom do 150 gostiju. Noćni klubovi neće raditi do 01. 09. 2021. Svi dnevni restorani, kafići itd, radiće do 22.30“, navodi se u saopštenju ove komore koje prenosi prištinska Koha.

Ova komora je ujedno navela da od 20. avgusta, građanima neće biti dozvoljen ulazak u bilo koji hotelsko-ugostiteljski objekat, bez dokaza o vakcinaciji, ili PCR testa.

Pročitajte još:

Nove mere kosovske vlade: Uslovi za ulazak u ugostiteljske objekte; Produžen rad noćnih klubova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.