Visoki Dečani: Prvo odneli krst pa polomili kapiju obnovljene crkve iz 14. veka spaljene marta 2004.

FOTO: Manastir Visoki Dečani/Tviter

Prizrenska crkva Svetog Spasa iz 14. veka bila je spaljena u martu 2004. Godinama nakon toga se obnavljala i jedna je od najomiljenijih destinacija, ne samo pravoslavnih vernika, već i turista. Srpski izvori izvestili su juče da je kapija u posedu ove crkve zatečena polomljena. Sa iste kapije je pre dva meseca odnešen i krst. Kosovska strana se od juče nije oglasila, osim što je u dnevnom policijskom izveštaju registrovana prijava i slučaj uništenja ili oštećenja imovine.

Kako je Kancelarija navela sinoć, razvaljenu gvozdenu kapiju na ovoj pravoslavnoj crkvi u Prizrenu zatekla je grupa hodočasnika koja je tu bila u obilasku.

Iz ove institucije zahtevaju brzu reakciju Kosovske policije, kojoj je, kako kažu, slučaj i prijavljen.

Kako bismo dobili više detalja, obratili smo se Kosovskoj policiji direkcije u Prizrenu, kao i nadležnima u glavnoj direkciji u Prištini, koji su nas uputili na 24-časovni policijski izveštaj.

Međutim u ovom izveštaju, osim potvrde da je slučaj oštećenja kapije od „objekta“ u Prizrenu pre tri dana prijavljen i da je istraga u toku, nema drugih detalja.

„UNIŠTENJE ILI OŠTEĆENJE IMOVINE – Prizren 26.07.2022–13:00. Žalioc M/K  saopštio da nepoznata lica oštetili dvorišna vrata od objekata. Slučaj pod istragom“.

Podsetili su da je crkva u Prizrenu više puta bila na meti napada, kada su ranije sa nje otkinuti krst i ukradena vrata, a ujedno je, kako dodaju, bila teško oštećena i tokom martovskog pogroma 2004. godine.

Vest o lomljenju kapije u posedu ove crkve u Prizrenu potvrdio je i manastir Visoki Dečani, koji je uz fotografije naglasio da se radi o ulaznoj kapiji dvorišta crkve iz 14. veka Sveti Spas, ali i da je u pitanju 13. čin vandalizma na objekte SPC-a na Kosovu ove godine.

FOTO: Manastir Visoki Dečani/Tviter

Istovremeno, i oni su podsetili da je upravo ova crkva u martu 2004. spaljena, a tek potom obnovljena.

Inače, Dečanci su naglasili da su vandali pre dva meseca na istoj kapiji odneli krst, a da su je sada i polomili.

„Tužno je da vredno nasleđe SPC na Kosovu bude izloženo kontinuiranim činovima vandalizma i da se sve ovo dešava nekažnjivo“.

Osuda na najnoviji napad, stigla je danas i od srpskog ministarstva kulture, koji su poručili da takav čin „jasno svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji ne jenjavaju“.

Naglasili su da je to posebno vidljivo na primeru baš ove svetinje, i takođe podsetili da je crkva Svetog Spasa, osim pojedinačnih napada, paljena i teško oštećena tokom martovskog pogroma 2004. godine.

„Decenija skrnavljenja rušenja, kamenovanja i paljenja sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, pokazuje zapanjujuće razmere odsustva stvarne namere Prištine da stvori uslove u kojima bi kulturna baština bila bezbedna i sigurna. Ovakvo kontinuirano stanje teške ugroženosti kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji više puta je s razlogom prepoznato i potvrđeno u analizama i izveštajima međunarodnih organizacija, kao što su UNESKO i OEBS“, naglasili su iz Ministarstva kulture.

Istovremena eskalacija napada na srpske spomenike na Kosovu i potražnja Prištine za artefaktima – teatar apsurda

U današnjem saopštenju osvrnuli su se i na učestalu potražnju Prištine za artefaktima za koje tvrde da Srbija „nelegalno drži“ i da su otkriveni na Kosovu, a koja se pojačala tokom ovog meseca kampanjom kosovskog ministarstva kulture na Tviteru.

Iz Prištine su juče objavili sedmu po redu fotografiju artefakta za koji tvrde da se uz ostalih 1,246 nalazi u Beogradu „gde ne pripada“.

Iz srpskog ministarstva su više puta ponavljali da Priština ne prestaje sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa, što su ponovili i danas.

„Jasno je koliko su licemerne pretenzija Prištine da prisvoji kulturno nasleđe, sa jedinim ciljem da zloupotrebom i falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova“, poručili su, dodajući da sve zajedno dobija dodatno karakter „teatra apsurda“.

Podrctali su da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti posvećeno da štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i da neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.