Visoka delegacija EU obišla Banjsku; Eparhija: Konstruktivnim dijalogom do prevazilaženja teške situacije

Banjska Teodosije Danilo Delegacija EU
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Manastir Banjska juče je posetila visoka delegacija Evropske unije, koju je predvodio zamenik generalnog direktora Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS), Marko Markovec.

U delegaciji su bili i šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Suniog, kao i šef misije EULEX, general Đovani Pjetro Barbano, sa saradnicima.

Njih su dočekali Episkop raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Banjska, otac Danilo.

Prvo su obišli crkvu manastira Banjska, zadužbinu iz 14. veka kralja Milutina, gde im je iguman opisao istorijat ove svetinje.

Nakon toga su prešli u manastirski konak. Tamo su razmenili mišljenja u vezi sa aktuelnim temama.

„Posebno je istaknuta potreba za konstruktivnim dijalogom, kao jedinim načinom za prevazilaženje teške situacije, koja je kulminirala tragičnim događajima od 24. septembra“, naveli su iz Eparhije raško-prizrenske.

Eparhija je na nastavak dijaloga pozvala i nakon jučerašnjeg susreta Vladike Teodosija i šefa Kancelarije EU, Tomaša Sunjoga.

Vladika je ujedno istakao važnost deeskalacije na terenu, ali i poručio da tragična situacija „ne sme da bude izgovor Prištini da zaboravi na obaveze koje je preuzela u dijalogu i u procesu deeskalacije“.

„Ispunjenje tih preuzetih obaveza bilo bi na korist svih, a posebno ljudi koji žive na Severu Kosova, koji ničim nisu doprineli ovoj situaciji, ali trpe posledice zbog te situacije“, naglasio je.

Podsetimo, manastir Banjska se u nedelju 24. septembra našao u središtu zbivanja tokom sukoba u ovom selu između pripadnika naoružane i unifrmisane grupe i Kosovske policije.

Tog dana je prvo u zasedi na ulazu u selo Banjska, ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije Afrim Bunjaku a tri policajca ranjena. U sukobu koji se potom rasplamsao, uključujući i manastirski kompleks Milutinove zadužbine iz 14. veka, gde je upala naoružana uniformisana grupa, ubijena su tri navodna napadača, više ranjeno i uhapšeno, za koje se ispostavilo da su svi sa Severa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.