Više od 100 slučajeva seksualnog nasilja na Kosovu tokom ove godine

nasilje u porodici

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Tokom ove godine na Kosovu je do sada prijavljeno preko 100 slučajeva seksualnog nasilja. Ovo je saopštio Institut za sudsku medicinu na okruglom stolu sa Misijom Evropske unije na Kosovu za vladavinu prava.

Forenzički patolog sa ovog Instituta, Bergita Curi (Curri), rekla je da cifra pokazuje posvećenost žrtava prijavljivanju takvih slučajeva, više nego prethodnih godina.

„70 odsto žrtava su maloletnici i to pokazuje da seksualno nasilje pogađa našu decu, što je nedopustivo. Sve dok imamo ovakve brojke, nikome od nas ne može biti udobrno. Mi kao država, kao institucije, kao roditelji, kao sugrađani imamo obavezu da zaštitimo svoju decu“, rekla je ona.

Na ovom okruglom stolu konstatovano je da je u većini slučajeva seksualnog nasilja počinilac poznat žrtvi.

„Dva faktora su presudna u kažnjavanju počinioca: žrtva mora odmah da prijavi slučaj i trebalo bi da se, što je pre moguće nakon izvršenja krivičnog dela, izvrši ispitivanje žrtve, kako bi se biološki dokazi prikupili blagovremeno“.

Sudija Agron Makhuni je rekao na sastanku da su dokazi i njihov kvalitet ključni za sudski postupak.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.