Više hiljada policajaca tuži KP – traže jubilarnu i 13. platu…

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Izvor: EkonomiaOnline (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Hiljade pripadnika Kosovske policije podnelo je tužbu protiv institucije u kojoj rade. Zahtevaju jubilarnu platu, trinaestu platu i dnevni obrok.

To je potvrdila u četvrtak za online medij Reporteri.net, Valjbona (Valbona) Kamberi, predsednica Sindikata Kosovske policije.

Ova prava, prema predstavnici sindikata policije, sleduju ih prema uputstvima i važećim zakonima, ali im to nikada nije bilo isplaćeno.

Predsednica Sindikata Kosovske policije, Valjbona Kamberi, kaže da su prethodne vlade obećale da će ispuniti ove uslove. Tako nešto se, prema njenim rečima, međutim, nije dogodilo, te naglašava da se tužba pred sudom zasniva na važećim zakonima.

„Što se tiče prava na platu i bonuse prema zakonima i uputstvima koja imamo u Kosovskoj policiji, pravo svakog policajca je da ima jubilarnu platu, prema važećim zakonima na Kosovu, ali u našoj zemlji je suprotno, jer naši policajci bivaju nagrađeni sa 25 procenata prosečne plate u konverziji jubilarne plate za deset godina. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo jer to čak nije ni prema Zakonu o radu koji kaže – jubilarna plata za deset godina, a za 20 godina dve jubilarne plate“, kazala je.

Kamberi je nagovestila da je oko 3.000 policajaca koji su deo sindikata, podnelo tužbe. Kazala je i da ima informaciju da je veliki broj njih pojedinačno podneo tužbe.

„Njihovo pravo bilo je individualno i kolektivno. S druge strane, Sindikat je takođe izrazio spremnost i u kolektivnom aspektu. Do sada smo poslali oko 3.000 prijava, očekujemo da donesu stvarnu i ispravnu odluku u vezi sa ovim“, rekla je Kamberi.

Načelnica Sindikata policije kaže da bi bilo dobro da se ovo pitanje reši kroz dijalog. Ona je rekla da su Uprava policije i ministar unutrašnjih poslova obavešteni o tužbama.

„Tu zabrinutost zbog tužbe predstavili smo i ministru unutrašnjih poslova, koji je upoznat, ali nismo naišli na dijalog o tome kako da rešimo ovo pitanje. Međutim, mi ulažemo napore da ovo pitanje rešimo dijalogom i da ne dođemo do konačnih odluka sudova da blokiraju bankovne račune kako bi sudskim izvršiteljima pružili priliku”, dodala je ona u razgovoru za online medij Reporteri.net.

Kamberi se nada da će pravo kosovskih policajaca biti ostvareno.

Ovi dodaci se, prema predstavnici Sindikata policije, potražuju za 2018, 2019. i 2020. godinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.