Vilijam Voker: Razočaran sam i uznemiren Kurtijem, odnos Kosova i SAD više nije isti

Izvor: Albanian Post (Tekst je izvorno preveden  sa albanskog)

„Razočaran i uznemiren“, bilo je objašnjenje koje je bivši ambasador OEBS-a na Kosovu i dugogodišnji pristalica pokreta „Samoopredeljenje“ Vilijam Voker dao za Albanian Post, upitan šta misli o vladi premijera Aljbina Kurti do sada.

Odnosi Kosova i Sjedinjenih Američkih Država „više nisu kao što su bili u prošlosti“, objasnio je Voker, rekavši da „postoji pad razumevanja obe strane“.

Pad koji Kosovo ne može sebi da priušti, „jer su ovi izveštaji od izuzetnog značaja“, naveo je Voker u ekskluzivnoj izjavi za Albanian Post.

„Dozvolite mi da objasnim svoje razočaranje. Bio sam razočaran, na primer, što je sadašnjoj vladi trebalo više od godinu dana da dođe u Vašington u bilo kakvu posetu. Mislim da su odnosi Vašingtona i Prištine izuzetno važni, ali toliko dugo su članovi vlade išli u Berlin, u prestonice Evrope i drugih zemalja, ali nisu dolazili u Vašington“, rekao je on.

„Pokušao sam da pošaljem poruku Aljbinu Kurtiju, predsednici [Vjosi] Osmani, da zaista treba da dođu u Vašington i da dokažu da razumeju važnost odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama“.

Što se tiče Kurtijeve 14-dnevne posete SAD, Voker je rekao – „bio sam razočaran time što me uopšte nisu kontaktirali“.

„Nisam znao da će doći dok nisu otišli, a osećao sam da njihove posete ne vrede mnogo“, objasnio je dalje Vilijam Voker.

„Ovo su moja lična ramišljanja, koja nisu zasnovana ni na kakvoj nauci. Verujem da je najbolja reč da se ovo opiše – razočaranje“.

Bivši ambasador Voker kaže da im je odavno savetovao da posete zvanični Vašington i da bi im u slučaju posete pomogao da zakažu posete američkim zvaničnicima sa kojima bi bilo dobro da se Kurti sretne.

„Pre godinu ili nešto više, sastajao sam se sa članovima Pokreta Vetevendosje, koji su bili savetnici gospodina Kurtija. Često sam im govorio da on mora da dođe u Vašington, a kada dođe, mislim da postoje određeni ljudi koje mora da upozna. I rekli su mi da ‘u svakom slučaju, kada gospodin Kurti dođe u Vašington, mi ćemo se sastati sa vama, pa da znamo s kim mislite da treba da se sretne’.“

„Ali se to nije dogodilo. Ne znam, samo sam razočaran. Ako kažem nešto više od toga, doveo bih to u pitanje. Mislim da odnos sa Vašingtonom više nije ono što je bio u prošlosti. Mislim da je došlo do pada uzajamnog razumevanja, sa obe strane“, kaže Voker.

„Premijer je nedolaskom u Vašington ranije pokazao da je pogrešno shvatio značaj odnosa [Vašington-Priština], a mislim da je činjenica da Bela kuća u Vašingtonu nije bila u stanju da ga sačeka, pokazala da i oni to čine. Ne razumeju važnost odnosa. Tako da mislim da jeste, nije samo razočaranje, malo sam uznemiren time što trenutna situacija nije dobra kakva bi trebalo da bude“, kaže on.

Kao što dolazi do opadanja odnosa između SAD i Kosova, Voker tvrdi da to važi i za Samoopredeljenje, pokret koji je svojevremeno bezuslovno podržavao.

„Za mene je to lična stvar, verujem da sam mnogo podržavao Samoopredeljenje, pre pet-šest godina, kada su se formirali politički pokreti i političke partije. Mislim da sam učinio mnogo da im pomognem, da zauzmu centar političke scene”.

„I kao što ste rekli, sa Aljbinom Kurtijem nisam razgovarao nekoliko godina, osim nekoliko minuta kada sam razgovarao sa ljudima u njegovoj kancelariji. Došao je na Zoom poziv koji sam imao. Tako da sam i ovde ponovo pomalo razočaran, uznemiren, što Samoopredeljenje nije bilo mnogo prijemčivo za glasove spolja kao što bi trebalo da bude“, zaključio je bivši ambasador Voker.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.