Viktorija Nuland u Srbiji o dijalogu

Pomoćnica američkog državnog sekretara, Viktorija Nuland, okončala je današnju posetu Prištini, gde je razgovarala sa kosovskom predsednicom, Atifetom Jahjagom i liderima političkih partija, a tokom popodneva doputovaće u Beograd.
 
Posle razgovora sa Jahjagom nije bilo izjava za medije. Nuland je u prostorijama kosovske skupštine razgovarala sa kandidatom za premijera ispred koalicije DSK-ABK i Inicijative za Kosovo, Ramušom Haradinajom i liderom DSK, Isom Mustafom, a potom se sastala i s liderom DPK, Hašimom Tačijem, čija je stranka osvojila najviše glasova na vanrednim parlametnarnim izborima 8. juna. 
 
Ni posle ovih razgovora Nuland nije dala izjavu za medije, a Vlada Kosova je saopštila da se razgovaralo o aktuelnoj politickoj situaciji na Kosovu i u regionu, o dijalogu i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i produubljivanju saradnje kosovske vlade sa vladom SAD. 

Povezani članci: 

Posle neistinitog svedočenja u Kongresu o Kosovu, Nulandova sutra u Beogradu i Prištini

Neistinito svedočenje Viktorije Nuland u Kongresu o "referendumu na Kosovu"

 
Tači je, kako je saopšteno, rekao da su dijalogom postignuti konkretni rezultati. 
 
Prema Tačijevim rečima, sa Srbijom ima i poteškoća u sprovođenju dogovorenog tokom dijaloga, ali te prepreke će, smatra on, biti prevaziđene uz pomoć SAD i EU i proces normalizacije će biti okončan "kao dve suverene i nezavisne države".
 
Haradinaj i Mustafa su, posle razgovora sa Nuland, istakli da će nastaviti dijalog sa Srbijom i naglasili da će ispuniti sve obaveze koje su dogovorene tokom dijaloga. 
 
Prema rečima Haradinaja, sastanak sa visokom zvaničnicom Amerike ranije je dogovoren i zbog toga nisu bili prisutni Fatmir Ljimaj i Aljbin Kurti. 
 
Lokalni mediji javili su da će visoka zvaničnica SAD objasniti sagovornicima stav Vašingtona o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i drugim važnim pitanjima vezanim za aktuelnu situaciju na Kosovu.
 
Nulandova će iz Prištine doputovati u Beograd, gde će sa zvaničnicima i političkim liderima razmotriti čitav niz tema, a posebno dijalog i proces implementacije Briselskog sporazuma.
 
Ona će, kako je najavljeno, razgovarati s predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem i ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem.
 
Visoka funkcionerka Stejt departmenta posetila je u petak i subotu Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, a iz Beograda će otputovati za Skoplje, a potom u London i Brisel.
 
Američki ambasador u Beogradu, Majkl Kirbi, ocenio je, komentarišući nedavne posete premijera Aleksandra Vučića Berlinu, Parizu i Moskvi, da je za Srbiju "dobro da premijer kaže ljudima, kao što je Nulandova, šta mu je na umu, kao što je rekao i predsedniku i premijeru Rusije, kao i kada je bio u Nemačkoj i Francuskoj."


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.