Veterani traže od poslanika da ne glasaju za Specijalni sud; Mustafu, Tačija i Čekua gađali flašama

Izvor: Lajmi.net (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Veterani OVK koji protestuju ispred Vlade Kosova nastavljaju da se protive osnivanju Specijalnog suda.

Oni kažu da će uvek biti na protestima na kojima se brane prava nekadašnjih boraca. Dževdet Ćerići koji je na čelu Saveta za zaštitu boraca OVK rekao da je ovo međunarodna nepravda.

"Nažalost, umesto da se bavimo Srbima, kriminalcima koji su počinili zločine, bavimo se OVK borcima. Tražimo od poslanika da ne glasaju, jer se to radi u političke svrhe," rekao je Ćerići.

Dok je na ovom protestu bilo oko pedesetak ljudi, na čelu sa Enverom Tačijem iz Kačanika, veterani ove opštine su autobusom krenuli u Prištinu da se pridruže demonstrantima koji su se okupili na trgu Skenderbeg, ali ih je policija na putu sprečila da dođu.

Inače, dok oni stoje ispred Vlade u Skupštini se vodi debata o ustavnim promenama koje bi utrle put za formiranje Specijalnog suda.

I dok su premijer Mustafa, predsednik Komisije Vlade o priznavanju i verifikaciji statusa veterana, invalida i članova OVK, Agim Čeku i ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, prolazili pored stkupštine dobili su ovacije od demonstranata.

"Lopovi, lopovi," vikali su neki od njih bacajući flaše.

Demonstranti su rekli da će ispred vlade ostati do daljnjeg.

Protest je organizovan zbog zahteva da Komisija Vlade o priznavanju i verifikaciji statusa veterana, invalida i članova OVK što pre objavi liste veterana.

Drugi zahtev je da se počne sa sprovođenjem Zakona o ratnim veteranima OVK.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.