„Veterani OVK“: Sud rasistički i pristrasan, usprotivićemo se demokratskim sredstvima

Konferencija udruženja veterana "OVK"
Foto: Gazeta Express

Izvor: RSE/albanska redakcija (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Vođe Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova upozorili su da će upotrebiti sva demokratska sredstva da se suprotstave Specijalnom sudu i njegovim odlukama, nazivajući ga „rasističkim i pristrasnim“.

Njihov odgovor usledio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Prištini nakon što je specijalno tužilaštvo u Hagu u sredu podiglo optužnicu za ratni zločin protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera Demokratske stranke Kosova – Kadrija Veselija i nekolicine drugih, čija imena nisu objavljena u javnosti.

Zamenik predsedavajućeg Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Haradinaj, rekao je da su odluke suda neprihvatljive i da bi zakon o ovom sudu koji je usvojila Skupština Kosova trebalo da bude izmenjen.

„Optužnica je podignuta sa posebnom svrhom, posebno da se opstruiše proces dijaloga između Kosova i Srbije. Organizacija ratnih veterana koristiće sve demokratske forme protiv ovog suda, ne isključujući proteste, ukoliko budemo videli da kao oblik pritiska na kosovsku skupštinu deluje,“ rekao je Haradinaj.

Skupština Kosova usvojila je zakon o osnivanju Specijalnog suda u avgustu 2015. godine.

Šef Organizacije za ratne veterane Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucati (Hysni Gucati) rekao je da je Specijalni sud „rasistički i jednostrani sud“.

„Ovaj sud je trebalo da procesuira one koji žive na Kosovu, posebno Srbe koji su počinili ratne zločine, a žive slobodno u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku ili negde drugde“, rekao je Gucati.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Gucati je rekao da je odluka o podizanju optužnice u to vreme doneta „da bi se udovoljilo nekim ljudima koji govore albanski i Srbiji, kao i da se Tači i Veselji stave na kolena“.

Gucati nije dao više detalja o kome govori kada pominje „ljude koji govore albanske jezike“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.