U Severnoj Makedoniji sprečen šverc 1,7 tona vijagre i lekova za mršavljenje

viagra
FOTO: pixabay.com

Makedonski carinici su na Međunarodnom aerodromu „Skoplje“ sprečili šverc 1,7 tona lekova „sildenafil citat ups“ (vijagra) i „sibutramin“, koji mogu biti štetni po zdravlje građana, saopštila je danas Carinska uprava Severne Makedonije, piše Beta.

Kako se navodi u saopštenju, ti lekovi nisu registrovani u Agenciji za lekove Severne Makedonije, a firma uvoznik nije imala ni dozvolu za promet lekova na veliko, odnosno nije upisana u registar pravnih lica za obavljanje ove vrste delatnosti.

Veštačenjem je utvrđeno da je lek „sibutramin“ (koji uzrokuje gubitak težine) supstanca koja se nalazi na Nacionalnoj listi kontrolisanih opojnih droga i psihotropnih supstanci, jer je stimulans centralnog nervnog sistema.

„Štaviše, utvrđeno je da izaziva srčani i moždani udar, zbog čega su lekovi koji sadrže sibutramin zabranjeni za prodaju u Evropskoj uniji (EU) od 2010. godine“, piše u saopštenju Carinske uprave Severne Makedonije.

Dodaje se da je lek „sildenafil citate ups“ (vijagra) supstanca koja je deo lekova za lečenje i da podleže kontrolisanoj prodaji.

„Taj slučaj je preuzelo Odeljenja za kontrolu i istrage, a protiv pravnog lica biće podneta krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu“, navodi se u saopštenju.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.