Zahtev za prekršajni postupak protiv pet medija zbog otkrivanja identiteta deteta žrtve nasilja

novine štampa
Preuzeto sa: IN4S

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije saopštilo je danas da je podnelo zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv pet medija zbog postupanja protivno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima koje se odnose na zaštitu maloletnika, piše Beta.

U saopštenju tog ministarstva se navodi da su u dnevnim novinama Blic, elektronskom izdanju tih novina, elektronskom izdanju nedeljnika Vreme i na internet portalima luftika.rs i nova.rs objavljeni tekstovi „u kojima je maloletnik učinjen prepoznatljivim i koji mogu da povrede njegovo pravo ili interes“.

„U tekstovima su objavljene informacije o problemu vršnjačkog nasilja u osnovnim školama, ali istovremeno je otkriven identitet maloletne osobe koja je bila izložena tom nasilju“, saopštilo je Ministarstvo ne navodeći o kojim se konkretno tekstovima radi.

Apelovali su na medije da „obrate posebnu pažnju i da ne otkrivaju identitete maloletnika, na neposredan ili posredan način, u informacijama koje mogu da naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju dece“.

BetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.