Vešte ruke jedne Sanele za još lepši izgled Mitrovčanki

FOTO: Kontakt plus radio

U Kosovskoj Mitrovici, uostalom kao i u svim gradovima, modni trendovi nameću standarde, koje žene prate, kako bi izrazile sebe i duh vremena u kome žive. Unutrašnja lepota nekako biva skrajnuta čini se, ali, ako će kao takva spasiti svet, onda živi bili šminkeri! Imali su se izgleda zašto i roditi.

Sanela Mehmedi, dvadesetosmogodišnja Mitrovčanka, diplomirani psiholog po struci, visoko je pozicionirana šminkerka u našem gradu, ako je sudeći po preporukama, ali i po tome koliko je teško zakazati termin kod nje. Ako niste zakazali na vreme, onda ostajete bez Saneline šminke.

Ovim poslom, ona se bavi već šest godina. Ne krije zadovoljstvo rezultatima, a to su kako kaže, osmesi žena koje najčešće njoj prepuštaju izbor i stil šminkanja.

Pored šminkanja, bavi se i phibrows tehnikom trajnog šminkanja obrva, koja koristi mikropigmentaciju, kombinujući umetnost i preciznost u postizanju besprekornog izgleda.

U nastojanju da otkrijemo u čemu je atraktivnost profesionalnog šminkanja i „problema u zakazivanju“, naša sagovornica nas uvodi u svet ulepšavanja, kome retko koja žena može da odoli.

„Izabrala sam ovaj put pre svega zato što volim umetnost, kao mala krenula sam tim putem. Volim crtanje, slikanje. Meni svaka žena u profesionalnom šminkanju bude kao platno na kome ću ja da radim“, otkriva nam Sanela.

Pojašnjava da je osnovna razlika između profesionalnog i običnog šminkanja, u nizu veština i tehnika, koje uključuju savršeno prilagođavanje šminke svakom pojedincu, preciznost u radu izvođenja različitih stilova, kvaliteta proizvoda koji garantuju dugotrajnost.

„Stručnjak za šminku treba da bude upućen u aktuelne trendove, da koristi kvalitetne proizvode i da prilagodi šminku karakteristikama svakog pojedinca, odnosno svake žene koja dođe da zakaže svoj termin. Svakako je i važna dobra komunikacija sa klijentima, odnosno da se sam klijent oseća prijatno u salonu, da na kraju krajeva klijent bude zadovoljan s obzirom na to da je izabrao mene kao svog profesionalnog šminkera“, objašnjava naša sagovornica.

Povodi za šminku su brojni, od onih svakodnevnih pa do svečanih prilika, svadbi, venčanja, krštenja, punoletstva, malih, velikih matura.

Zahtevi pripadnica lepšeg pola su ipak isticanje prirodnog izgleda, neutralne nijanse kojima se postižu efekti blistavosti i ravnoteže kože, otkriva nam Sanela i ističe da žene traže da se naglasi njihova lepota na suptilan način, odnosno da se minimalno primete te promene. Traži se i taj dugotrajni make up, da bude svež tokom dana i večeri.

Ipak, najvažnije je da šminka izrazi taj lični stil i da se prilagodi kontekstu događaja.

O tome koliko žena je prošlo kroz salon i kada je pravo vreme za šminkanje, mitrovička umetnica govori izražavajući najpre zahvalnost na poverenju njenih stalnih mušterija, ističući upravo taj odnos poverenja kao suštinski, između nje i žena koje ona čini još lepšim.

„Radim ovaj posao od 2018. godine i mislim da je kroz moj salon prošlo više od 1.500 žena. Najmlađe su bile mlađe maturantkinje, a najstarija klijentkinja je imala 72 godine“, navodi Sanela.

S obzirom na to da se stilovi u modnoj industriji menaju, stava je da je sve pre osmog razreda rano za šminkanje.

„To je period šminkanja kada predlažem da to bude svedena šminka, skroz minimalno pudera, bez trepavica. Međutim, ne mogu da kažem da devojčice baš to prihvataju. Verovatno zato što je prvo šminkanje u pitanju, pa su sve uglavnom u stilu ‘ma daj baš sve’“, kaže Sanela.

Kako je po vokaciji diplomirani psiholog umetničkih ambicija, Sanela u svom poslu uspeva i da na osnovu stila šminkanja proceni i karakter žene. Teške ili lake, za nju su sve žene lepa prilika za isticanje elegancije i ekstravagancije, koju one uvek nose sa stilom.

Šminkerki ima, ali termina često i nema

Ono što je svakako bitno u ovom poslu, jeste blagovremeno zakazivanje, zbog mnoštva svečanih prilika, koje se svakodnevno dešavaju, a koje moraju da se uklope i sa frizerima, te se ne može tako lako dobiti termin dan za dan. To bukvalno u Mitrovici predstavlja nemoguću misiju, ali ako se nekoj posreći, možda misija ulepšavanja može i da se obavi.

Iako u ovom gradu ima puno šminkerki koje rade po pozivu ili imaju svoje salone, situacija je takva da se uvek traži termin više ili da se u dogovoru sa drugim ženama vrši zamena termina. Hitnost određuje vrsta događaja, ali kako Sanela preporučuje, ukoliko se radi o vama veoma važnom događaju, potrebno je zakazati termin čak i nekoliko meseci unapred.

„Ukoliko su pak u pitanju klasični izlasci, pošto se žene, devojke šminkaju i za te prilike, preporuka je par nedelja unapred, a za punoletstva, svadbe… par meseci unapred“, savetuje Sanela.

Navodi da je tačno da svaki klijent ima svog šminkera, i da ih ima puno, ali svako od njih je zauzet. Posla baš ima, i tu niko ne može da metaforički ’ukrade’ klijenta ovom drugom. A dok je žena, biće i šminkera.

Kada su u pitanju razlozi zbog kojih je profesionalno šminkanje postalo neizostavni deo u sređivanju, naša sagovornica navodi interakciju više faktora – modne industrije, medija, društva, pojedinca, uticaja poznatih ličnosti, influensera.

„Reklame često postavljaju određene standarde lepote, koje ljudi mogu da smatraju idealnim. S druge strane, poslednjih godina postoji rastuća svest o raznolikosti lepote i individualnosti. Ovaj trend može da predstavlja podršku različitim izrazima lepote, uzimajući u obzir različite tipove kože, boje, oblika lica“, objašnjava naša sagovornica.

Iako predana, vrlo upućena i zadovoljna poslom kojim se bavi, ipak kaže da svaka žena apsolutno može bez šminke, i da o tome odlučuje ona koja zna šta želi.

Neposrednost i šarm koji uvek zrači iz iskrenog odnosa prema sebi i drugima, može se, prema rečima ove šminkerke, preneti i kroz prirodni izgled.

„Prirodni izgled je sve više prisutan, što mi je veoma drago, i mnoge žene cene svoju prirodnu lepotu, vode računa o svojoj koži“, tvrdi Sanela.

Još jednom podseća da je tajna lepote zapravo u tome da se šminkom sakriju nedostaci, a istakne ono najlepše i da se nekada moraju poslušati i saveti šminkera.

Naglašava da nega, u svom univerzalnom značenju, podrazumeva da se neguje i unutrašnja i spoljašnja lepota, tako da šminka na kraju predstavlja taj glamur i sjaj žene koja je zadovoljna svetom u sebi i svojim izgledom u svetu.

Ne zato što je iz ovog grada, Sanela misli da su Mitrovčanke izuzetno lepe i negovane žene i da vode računa o sebi.

Lepota je svakako i u oku posmatrača. Ali, ako je sudeći po tome koliko naša sagovornica ima posla, vredno je prepustiti se njenim idejama i umešnim rukama, koje lepo čine još lepšim.

Kontakt plus radioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.