Veselji: „Upozorenja gradonačelnika sa Severa o ostavci neprikladan i štetan čin za suživot“

kadri veselji
Foto: Insajderi

„Upozorenja o ostavci novoizabranih gradonačelnika opština na Severu Kosova predstavljaju neprikladan i štetan čin koji utiče na suživot i stabilnost Kosova“, ovim rečima je predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji opisao jučerašnju izjavu bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića „da su spremni da napuste kosovske institucije ukoliko to bude bilo potrebno“.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Beogradu predstavnika Srpske liste i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, medijima su se obratili učesnici ovog sastanka. I dok Vučić nije dao najjasniji odgovor, rekavši da je gradonačelnicima poručio „da rade svoj posao“, kao i da će narod upoznati sa odlukama nakon sastanka u Parizu, gradonačelnik Severne Mitrovice je bio nešto jasniji.

„Mi smo spremni da opet napustimo te institucije ukoliko bude potrebno, tj. ukoliko ne bude imalo razumevanja i od strane Prištine i od strane međunarodne zajednice, i ne samo mi gradonačelnici, već ćemo institucije napustiti svi, na svim nivoima, počev od samog vrha pa do najobičnijeg službenika koji radi u opštini, ne samo u opštini, kad kažem na svim nivoima, mislim napustićemo institucije i u prosveti i u zdravstvu, mada ih tamo nema, ono što je bitno tužilaštvo, sud, policija, dakle, bukvalno na svim nivoima“, poručio je juče Rakić.

Ove izjave, po predsedniku Kosovske skupštine, Kadriju Veseljiju „još jednom pokazuju jasan nedostatak spremnosti Beograda da izgradi mir i dobrosusedske odnose“.

Veselji je ujedno pozvao predstavnike EU i međunarodne partnere da „izvrše preuzet zadatak; kao garanti da izvrše pritisak na način da Srbija sprovede sporazume potpisane u Briselu“.

Uprkos ovim, kako ih Veselji vidi, provokacijama, on poručuje da je „Kosovo model države u Evropi koji garantuje prava nevećinskim zajednicama i da će nastaviti uporno proces završetka dijaloga kako bi se rešili problemi prošlosti sa Srbijom – priznanje i mesto u UN-u.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.