Veselji traži konsenzus za 5 tema od "nacionalnog interesa"

Posle platforme kosovske vlade, predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, objavio je dokument koji se tiče pet tema "od nacionalnog interesa" – "dijaloga sa Srbijom", formiranja Zajednice srpskih opština, formiranja Vojske Kosova, evropskih integracija i izbornih reformi. Dokument predviđa da kosovski predsednik, Hašim Tači, vodi dijalog sa Beogradom i formiranje "zajedničkog" tima za pregovore. Osim političkog "konsenzusa", u dokumentu čiji sadržaj prenose prištinski mediji, u kojem se navodi i da je platforma – ipak, nema konkretnih detalja o tome kako će se i postići postavljeni ciljevi. 

Pet tema

Dokument je upućen predsednicima albanskih parlamentarnih stranaka, kao i "grupama nezavisnih poslanika u Skupštini", a, između ostalog, "da bi se zaključio dijalog sa Srbijom za izgradnju dobrosusedskog partnerstva", te da bi se "poboljšala sadašnjost i garantovala budućnost građana Republike Kosovo" i kako bi se "što je pre moguće" postigli "ciljevi za integraciju Kosova u EU".

Efikasno rešenje za najbolji interes Kosova i građana 

Pročitajte još: 

Večernje novosti: "Kraj priče ako prođe platforma"

Tači: Puna normalizacija, Kosovo u UN za dobrosusedske odnose i regionalnu stabilnost

Vlada Kosova usvojila platformu za "završnu fazu dijaloga sa Srbijom"

Platforma kosovske vlade: Tači ovlašćen da vodi i okonča dijalog sa BG

"Ova platforma ima za cilj postizanje političkog konsenzusa o nekim od najvažnijih pitanja sa kojima se Republika Kosovo suočava i sa kojima se ranije suočavala. Pitanja koja će biti uključena u ovu platformu su među najvažnijim za perspektivu Kosova i njenih građana. Ova pitanja već duže vreme ometaju napredak Republike Kosovo i kao takva, u nacionalnom interesu države je da ih zajedno prevaziđemo. Da bismo imali efikasno rešenje, u najboljem interesu Republike Kosovo, neophodno je izgraditi politički konsenzus među nama. Ovaj konsenzus, pre svega, treba da odražava interes građana Republike Kosovo," stoji dalje u dokumentu.

"Zajednički tim" na čelu sa Tačijem

O dijalogu Beograda i Prištine se navodi da je potrebno ujedinjenje stavova s obzirom na "završnu fazu" dijaloga: 

"Ujedinjenje stavova i izgradnja zajedničke državne platforme po ovom pitanju bila bi garancija boljeg okončanja procesa dijaloga sa Srbijom."

"U tom cilju neophodno je uspostaviti zajednički tim, na čelu sa Predsednikom Kosova, koji bi uključivao ulogu svih političkih i institucionalnih lidera zemlje, kao i ličnosti civilnog društva, prakse sa mnogo rezultata tokom istorijskih procesa koje je Kosovo prošlo od Rambujea do proglašenja nezavisnosti," dodaje se.

"Ovaj zajednički tim, kroz ujedinjenje položaja Republike Kosovo u odnosu na pitanja u vezi sa dijalogom, u velikoj meri bi olakšao pristup međunarodne zajednice u tom pogledu. Stvaranje državne strateške grupe koja bi koordinisala proces dijaloga sa Srbijom u velikoj meri bi olakšala unutrašnje donošenje odluka," navodi se dalje. 

O ZSO: Međunarodna obaveza, u skladu sa sporazumom i odlukom Ustavnog suda, sačuvati "unitarni karakter" Kosova

Osnivanje ZSO je "međunarodna obaveza", konsenzus na kosovskoj političkoj sceni trebalo bi da se, navodi se, izgradi "uzimajući u obzir" ratifikovani sporazum iz 2013. i presudu Ustavnog suda Kosova o sporazumu o ZSO:

"Osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom moralo bi da bude dizajnirano na način da se sačuva unitarni karakter Republike Kosovo, kao i funkcionalnost države. Ovo se može postići zajedničkom političkom koordinacijom, uzimajući u obzir gore navedene standrade."

Formiranje Vojske Kosova

Veselji podseća da su pokušaji da se KBS transformišu u vojsku bili neuspešni, a da je na to uticala uloga Srpske liste koja "trenutno", kako se navodi, odbija glasanje za ustavne amandmane potrebnih za formiranje vojske.

"Trebalo bi da radimo zajedno, moramo da nađemo dobru formu za pitanje formiranja Vojske Kosova, u najkraćem mogućem roku, izgradnjom konsenzualne platforme za formiranje pravog i odgovarajućeg pristupa za naše strateške partnere," stoji u dokumentu, u kojem se dodaje da je "neophodan jedinstven stav po ovom pitanju."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.