Veliki Petak: Naša vera je u Vaskrsu i Vaskrs u veri

Pravoslavni i katolički vernici danas obeležavaju Veliki Petak, dan stradanja Isusa Hrista – njegovog raspeća na Časni Krst i njegove smrti za spasenje sveta. Hrišćanski svet danas se seća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom Raspeću – od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspelog pokušaja da optuže bogočoveka, glasnog vikanja judejskog naroda: "Raspni Ga!", preko nošenja krsta kroz grad na putu prema Golgoti, razapinjanja i praštanja dželatima rečima: "Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade", sve do Hristovog umiranja, skidanja sa krsta, pomazivanja mirom, povijanja tela platnom i polaganja u grob, postavljanja straže da čuva grob. U hrišćanstvu, Veliki Petak je najtužniji dan, crkvena zvona ne zvone, već se služba označava klepetalima, udarcima drvenim batovima u drvenu ploču. Vernici su danas na strogom postu – vodi. Sedmonedeljni post završiće se u nedelju kada se slavi Vaskrs – vaskrsnuće Hristovo.

Patrijarh u poslanici: Bog nije u sili, nego u pravdi

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej, uputio je vaskršnju poslanicu u kojoj je poručio da je Vaskrs praznik vere, života i svakog blagoslova Božjeg. 

"Sva naša vera je u Vaskrsu i Vaskrs u veri," naveo je Patrijarh. 

"Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pesnici. Daj Bože da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom Vaskrsenja i duhom vere u pobedu dobra nad zlom. Neka Vaskrsli Gospod, Pobeditelj smrti i Životodavac, daruje svako dobro Svome Narodu, što će reći, svemu rodu hrišćanskom i pravoslavnom, i svim ljudima dobre volje, da bi svi zajedno predokusili radost budućeg veka, radost vaskrsenja i večnoga života" istakao je, takođe.

Kosovo je bilo i ostaće naše

Jaja za korisnike Narodne kuhinje

Juče je, na Veliki četvrtak, korisnicima Narodne kuhinje u Kosovskoj Mitrovici podeljeno nekoliko gajbi jaja, kao i farbe za jaja. Mitrovčane koji žive na rubu egzistencije, obradovao je poklon Kancelarije za mlade Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. 

"Da li je malo ili mnogo, ja sam mnogo zahvalna. Kuhinja je super, radnici, direktor, i svi službenici," kazala je Kruna Kostić, korisnica Narodne kuhinje. 

U narodnoj kuhinji u Kosovskoj Mitrovici, oko 70 korisnika dnevno dolazi po svoj obrok. Hrana koju dobijaju sprema se u Studentskoj menzi. 

On se osvrnuo i na pravoslavne vernike na Kosovu i Metohiji.

"Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom delu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga Pravoslavlja, nego i hrišćanstva u Evropi. Kosovo je bilo i ostaće naše jer Bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti," jedna je od poruka Patrijarha. 

Raspored služenja u Kosovskoj Mitrovici

U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici obeležavanje Velikog Petka počelo je u 8 časova jutarnjom službom koja se naziva i Carski časovi. 

U 14 časova, u gradskom hramu služiće se večernja služba, kada će se izneti i plaštanica.

Jutarnja liturgija – Statije služi se u 17 časova. 

Na veliku subotu, liturgija će biti služena u 8 časova.

Na dan Vaskrsa biće služene dve liturgije. Prva u ponoć, u noći između subote i nedelje, i u nedelju u 8 časova. 

Na Vaskršnji ponedeljak i utorak, liturgija će biti služena u 8 časova. 

Raspored služenja u Zvečanu

U hramu Svetog Georgija u Zvečanu, jutarnja služba počela je, takođe, u 8 časova.

Iznošenje plaštanice planirano je za 15 časova, a Veliko jutrenje sa statijama u 18 časova. 

Na Veliku subotu, liturgija će biti služena u 8 i 30. 

U nedelju, Vaskršnje jutrenje sa svetom liturgijom biće služeno u ponoć.

Poslušajte besedu oca Save o dilemama i izazovama savremenog čoveka i hrišćanskom podvigu u vreme Velikog posta, održanu u Gračanici, pred prošlogodišnji Vaskrs.

Na Vaskršnji ponedeljak i utorak, liturgija će biti služena u 7 i 30. 

Raspored služenja u Banjskoj

U manastiru Banjska, jutarnja služba počela je u 7 časova.

Za 16 časova planirala je večernja sa iznošenjem plaštanice.

U 18 časova biće služene Statije.

Na Veliku subotu liturgija počinje u 8 časova.

Na Vaskrs jutrenje i liturgija biće služeni u ponoć.

Na Vaskršnji ponedeljak i utorak liturgija počinje u 7 i 30.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.