Velika Hoča: Dve decenije od stradanja u Orahovačkoj župi

Sa prošlogodišnjeg parastosa

Parastosom ispred spomenika ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči je obeleženo dvadeset godina od njihovog kidnapovanja i ubistava širom opštine Orahovac. U periodu od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo je 84 Srba. Do danas niko nije odgovarao za zločine a za posmrtnim ostacima se i dalje traga.

„Najnovije je da imamo pet tela koja su otkrivena u blizini Đakovice. Tri meseca je prošlo od kada smo dostavili uzorke posmrtnih ostataka na analizu, još uvek nemamo odgovor. I dalje se to, kada su u pitanju srpske žrtve odugovlači, precesuira na neke druge načine,“ rekao je Milorad Trifunović, Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM.

„Sa ovog mesta poručujemo svima, da nećemo odustati. Tražimo da se sudbina kidnapovanih rasvetli, tražimo da se počinioci zločina privedu pravdi,“ kaže Negovan Mavrić, Predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba iz opštine Orahovac.

Parastos je služio iguman manastira Zočište, otac Stefan, uz sasluženje lokalnog paroha oca Milenka. Parastosu je prisustvovalo stotinak Srba koji su nosili fotografije ubijenih.

Nakon parastosa i polaganja venaca, u Domu kulture je održana i akademija posvećena stradalim Srbima.

Olgica Božanić kojoj je kidnapovano 17 članova porodice, podsetila je da bol ne prestaje ni posle dvadeset godina.

„I nakon 20 godina od kada su nasilno otrgli sinove iz majčinih zagrljaja, do danas mi ne znamo pravu istinu o njihovim sudbinama. Osim one istine da je većina iz orahovačke grupe 1998. godine, odnosno njih 36-oro pronađeno u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak 2005. godine,“ kazala je.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je stradanje Orahovčana paradigma stradanja svih Srba na KiM, te da 20 godina nakon stradanja, nevine žrtve i dalje nisu dobile pravdu.

„Vlada Srbije neće prestati da insistira da zločini budu rasvetljeni,“ rekao je Petković i dodao da je pravda preduslov za mir koji je potreban i Srbima i Albancima.

Komemorativni skup organizovali su predstavnici udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba i Privremenog organa opštine Orahovac.

Jula ’98 život izgubilo 47 ljudi, kidnapovano više od 100 Srba i Roma 

Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila. Istovremeno proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište.

Oslobođeno 35 civila, posmrtni ostaci desetine nestalih pronađeni sedam godina kasnije

Ipak, 22. jula 1998. akcijom delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Prištini oslobođena je grupa od 35 civila koji su bili zarobljeni u manastiru Svetih Vrača u Zočištu. U toj grupi bile su žene i dva bolesna muškarca iz sela Retimlje i Opteruša, monasi iz manastira i starije osobe iz Zočišta.

Ostaci desetine nestalih pronađeni su sedam godina kasnije – u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak. Tada su pronađeni ostaci trideset i šest osoba, a jedan broj posmrtnih ostataka kidnapovanih lica iz perioda 1999-2000 pronađen je u pojedinačnim grobnicama.

Tokom 1998. i 1999. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo je ukupno 85 ljudi.

Javnosti se obratila i Koordinacija srpskih udruženje porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije. U saopštenju medijima koje je potpisao predsednik Duško Čelić podseća se na događaje u Orahovcu nepunih godinu dana pre bombardovanja, ali i na to da ni posle 20 godina, niko nije odgovarao za ove zločine uprkos tome da postoje živi svedoci – žrtve među kidnapovanim Srbima.

Ukazali su na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a, proisteklu iz „nečinjenja i nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, kao i na odgovornost Evropske unije
(EULEX-a)“. Pravosudne vlasti Republike Srbije, pozvali su da procesuiraju bivše pripadnike „Oslobodilačke vojske Kosova“ koji su odgovorni za ovaj ratni zločin.

„Ohrabrene ovakvim stavom dela Međunarodne zajednice, vlasti u Prištini nastavljaju da izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću, sa zločinačkom prirodom tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, društvo u kome ne postoji pravda za srpske žrtve,“ navela je Srpska Koordinacija.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.