Vejvoda: Grenelova akcija razbudila EU, aktivirala se u vezi s Kosovom

Ivan Vejvoda
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču, Ivan Vejvoda, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom, neće biti prepreka za njegov nastavak.

On je ocenio da se promene u dijalogu odnose na Evropsku uniju, jer se posle aktivnosti specijalnog predstavnika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela i EU „razbudila i postala mnogo aktivnija“.

„Ovo što je ambasador (Ričard) Grenel podstakao i što se stvarno događa, dovelo je do toga da se Evropa razbudila i odjednom postala mnogo aktivnija, s obzirom da je organizovala sastanke u Briselu pre neki dan i svi govore da će biti uskoro sastanak u Parizu, u formatu kakav je bio u Berlinu, gde su domaćini bili kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron“, ocenio je Vejvoda za Glas Amerike.

Upitan da li je neophodna saradnja SAD i EU na pitanju Kosova, Vejvoda je istakao da to mora biti zajednička inicijativa, odnosno zajednički proces.

„Bez SAD to neće ići s obzirom na njenu ulogu u poslednjih 30-ak godina u ovom regionu“, rekao je Vejvoda.

On je dodao da SAD sa svojim uticajem u međunarodnim finansijskim institucijama može da pomogne da se stvori značajan ekonomsko-finansijski paket koji bi pomogao kada se sporazum postigne da se pospeši razvoj u Srbiji i na Kosovu, dok Evropa može da pomogne da se podstakne regionalna ekonomska saradnja.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.