Večernje novosti: „KFOR vežba Kurtijevu vojsku za napade“; KFOR demantuje

„KFOR VEŽBA KURTIJEVU ‘VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ‘trenirali’ razbijanje demonstracija“ – izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici svog lista. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.

„Kurtijeve bezbednosne snage juče su sa pripadnicima Kfora, u bazi specijalne jedinice tzv. kosovske policije ‘Belvedere’, u južnom delu Kosovske Mitrovice, uvežbavali razbijanje demonstracija i korišćenje šok-bombi – saznaju Novosti“, piše u tekstu ovog lista.

Navode se i drugi detalji:

„U pomenutoj bazi bili su prisutni i britanski, američki, turski i nemački instruktori međunarodnih oružanih snaga. Pripadnici vojne misije, koja je po Rezoluciji SB UN 1244 jedina regularna vojska na teritoriji Kosova i Metohije, obučavaju nelegalnu armiju lažne države i to za upade u objekte, brze intervencije uz korišćenje šok-bombi, presretanje vozila i hapšenja, upravljanje borbeno-oklopnim vozilima marke ‘hamer H1’, ‘reno’, ‘bastion’ i ‘spartar'“.

Dalje se ocenjuje i da „ovakvo ponašanje pojedinih članica misije Kfora svakako brine Srbe na Kosovu i Metohiji“.

„Sve ovo samo doliva ulje na vatru u susret 1. septembru, za kada je zakazana primena skandaloznih mera premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je nedavno u Briselu odbio sve predloge Beograda za kompromisno razrešenje trenutne pat-pozicije“, navode Novosti.

Tekst je inicijalno objavljen 24. avgusta kada i počinju da ga prenose pojedini mediji, da bi se tekst našao i na naslovnoj stranici Večernjih novosti u današnjem izdanju – izdanju za 25. avgust.

Tabloidi su prenosili tekst sa varijacijama u naslovu.

„Kurtijevi specijalci sa Amerikancima, Nemcima i Britancima iz Kfora VEŽBAJU RAZBIJANJE DEMONSTRACIJA I KORIŠĆENJE ŠOK BOMBI!“ – naslov je Informera.

„‘OTVORENA PROVOKACIJA’ KFOR obučava Kurtijevu policiju za napad na Srbe!“ – naslov je Alo-a.

„HITNO! Kurtijevi specijalci sa NATO snagama vežbaju razbijanje demonstracija i korišćenje šok bombi“ – naslov je portala Srbija danas.

„KFOR-e, šta to radiš?“ – naveo je B92 u svom naslovu.

Prvi demantij vesti beogradskog lista objavljen je tokom jučerašnjeg dana, a KFOR je navode Večernjih novosti danas demantovao i za Radio Kontakt Plus.

„KFOR u potpunosti negira ove navode. Vojnici KFOR-a ne obučavaju Kosovsku policiju niti pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga za bilo kakvu policijsku ili vojnu aktivnost. KFOR sarađuje sa KBS-om samo u skladu sa njihovim prvobitnim mandatom, koji je striktno ograničen na uklanjanje eksplozivnih naprava, humanitarnu pomoć i pomoć u katastrofama. Čak ni u ovim oblastima u poslednje vreme nije sprovedena obuka“, naveli su iz KFOR-a u odgovoru za Radio Kontakt Plus.

Istovremeno su pozvali sve strane da „izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od zapaljive retorike i širenja dezinformacija“.

„KFOR je posvećen ispunjavanju svojih zadataka naloženih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine i spreman je da interveniše ako je potrebno da održi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu“, naveli su.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.