Vaskršnje čestitke: Da istrajemo na putu pobede lјubavi nad mržnjom, istine nad laži i pravdom nad nepravdom

Vest je ažurirana u 12:15

Neka nam Vaskrs bude podsticaj da istrajemo na Hristovom putu, neka nas ovaj praznik podstakne na zajedništvo, neka ojača međusobno poštovanje. A ako praštamo, pobeđujemo sve zlo – poruke su zvaničnika iz Beograda i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije u njihovim vaskršnjim čestitkama. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, Vaskrs je čestitao sa Severa Kosova, iz manastira Banjska, gde je prisustvovao ponoćnoj liturgiji. "I znaćemo kao Srbija da zaštitimo naš narod na KiM-u," poručio je Đurić, "jer se ovde na KiM-u već više od hiljadu godina gradi identitet srpskog naroda i to celog srpskog naroda". Čestitke su uputili i kosovski zvaničnici, kao i međunarodni predstavnici na KiM-u. 

Vučić: Podsetimo se neprolaznih vrednosti pravoslavne vere

Čestitka igumana minastira Visoki Dečani, oca Save Janjića

"U prazničnom duhu vaskrsenja, podsetimo se neprolaznih vrednosti pravoslavne vere – lјubavi, praštanja, tolerancije, mira, međusobnog uvažavanja i razumevanja. Želim vam da radost najvećeg hrišćanskog praznika podelite sa svojim najbližima i da uskršnje dane provedete u miru, lјubavi i duhovnom blagostanju," poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. 

Dačić: U svim svojim različitostima da sačuvamo jedni druge

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, posebno se osvrnuo na Kosovo i Metohiju:

"Neka nam ovaj praznik nade i vere u bolјu budućnost bude podsticaj da istrajemo na Hristovom putu pobede lјubavi nad mržnjom, istine nad laži i pravdom nad nepravdom. Želim da nam ovaj praznik nad praznicima ukaže put ka ujedinjenju u zaštiti interesa naše države i građana, a posebno kada je reč o sigurnosti i pravu na svakodnevni život naših građana na teritoriji Kosova i Metohije."

"Nadam se da ćemo u svim svojim različitostima istrajati u svemu, sačuvati jedni druge i prepoznati šta je najbolјe za sve nas. Hristos vaskrse!" – navodi u čestitki Dačić takođe.

Đurić: Sa KiM-a poruka istrajnosti, izdržljivosti, ljubavi prema svima

Arlov: Neka vam ovaj veliki praznik podari snagu, mudrost, mir i zdravlјe

Uz Đurića u Banjskoj su bili i predstavnici Srpske liste, ali i predsednik Odbora za pomoć KiM-u iz Republike Srpske, Momčilo Arlov. Arlov je posebno u javnosti na KiM-u prepoznat po humanitarnim akcijama za pomoć Srbima na Kosovu, te je njegova poruka bila:

"Vaskrs je praznik mira i darivanja. Darujmo poklonima i duhom pravoslavnim svoje najdraže. Pomozimo bolesnima, pomozimo onima koji su u nevolјi, tako ćemo ponosno i lakše nositi svoj krst časni pravoslavni."

"Draga braćo i sestre neka vam ovaj veliki praznik podari snagu, mudrost, mir i zdravlјe da čuvate naše Kosovo i Metohiju. Svi zajedno sa vama proživlјavamo ova teška vremena koja traju već dve decenije, koja mukotrpno nosite na svojim leđima," dodao je. 

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, čestitku je poslao sa Severa Kosova i Metohije, iz manastira Banjska. Ovo je njegov prvi dolazak na Kosovo nakon što su ga ROSU jedinice privele u Kosovskoj Mitrovici pre dve nedelje

"Srbija će uvek biti uz svoj narod na KiM-u. Mi Srbi smo brojčano mali, ali hrabar i slobodoljubiv narod i ostaćemo i opstaćemo ovde na KiM-u. I znaćemo kao Srbija da zaštitimo naš narod na KiM-u, jer se ovde na KiM-u već više od hiljadu godina gradi identitet srpskog naroda i to celog srpskog naroda. Gradio se u prošlosti, gradio se danas i budite sigurni da će se graditi i u budućnosti. Za ovaj Vaskrs zato sa KiM-a poruka istrajnosti, izdržljivosti, ljubavi prema svima. Srećan Vaskrs. Hristos vaskrse!" – poručio je on iz Banjske. 

Haradinaj: Vaskrs inspiracija da budemo na pravoj strani

Čestitke su uputili i visoki kosovski zvaničnici.  

"Albancima i svim ostalim pravoslavcima Kosova, kao i članovima međunarodnih institucija koji su ove vere, a koji rade u našoj zemlji želim sve najbolje za Uskrs," čestitka je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

"Ovaj vaskršnji praznik nas inspiriše da uvek budemo na pravoj strani, na strani dobrog i nudi nam mogućnost da povećamo jedinstvo i toleranciju među ljudima," istakao je.

Tači: Slavite Uskrs dostojanstveno, u molitvi za sreću, mir i harmoniju

O'Konel na srpskom, albanskom i engleskom: Da u miru i sreći proslavite praznik

"Želim da pošaljem tople pozdrave pravoslavnoj zajednici koja slavi Uskrs na Kosovu i širom sveta, poželevši im da u miru i sreći proslave praznik" – čestitka je britanskog ambasadora Rorija O'Konela. 

Britanski ambasador je čestitao na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu, na srpskom, albanskom i engleskom jeziku. U komentarima je, međutim, niz negativnih poruka albanskih korisnika Fejsbuka, zbog toga što je prvo korišćen srpski jezik za čestitku, a potom albanski i engleski. 

"Ovo je velika provokacija. Kao prvo, naš zvanični jezik je albanski, ne srpski. Ali najbolje je da vam odgovorimo na francuskom," jedan je od negativnih komentara. 

"Verski praznici su uvek pokazivali osećanja dobrote, vere u pozitivne religiozne vrednosti, ljubav i uzajamno poštovanje među našim građanima, bez obzira na etničku pripadnost. Neka Uskrs bude slavljen u porodicama vernika dostojanstveno, u molitvi za sreću, mir i ljudsku harmoniju" poruka je kosovskog predsednika, Hašima Tačija. 

Pacoli: Čestitka svim pravoslavnim vernicima na Kosovu i širom sveta 

"Srećan Uskrs svim pravoslavnim vernicima na Kosovu i ostalim pravoslavnim hrišćanima širom sveta. Uskršnje proslave donose radost i nadu milionima vernika!" – čestitao je na svom Twitter nalogu, šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli. 

Jevtić: Moje misli i sa raseljenima, naredni praznik da provedu na svojim ognjištima

Čestitali su i politički predstavnici Srba sa Kosova. 

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak  u ostavci Dalibor Jevtić uputio je čestitku patrijarhu Irineju, vladiki Teodosiju, sveštenstvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti:

"Slaveći radostan dan Hristovog vaskrsenja, obnavlјa se vera i nada u bolјe sutra, jača solidarnost među lјudima i afirmišu vrednosti na kojima se gradi bolјe i uspešnije društvo. Verujem da će vaskršnji praznici na poseban način da podstaknu zajedništvo, ojačaju međusobno poštovanje na zadovolјstvo i prosperitet svih lјudi."

"Želim da vaskršnje praznike provedete u dobrom raspoloženju, moje misli su takođe sa svima koji su raselјeni, van svojih domova i nadam se iskreno da će naredni praznik provesti na svojim ognjištima. Neka naša snaga bude u našoj slozi, razumevanju i lјubavi," naveo je Jevtić uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

SDP i PKS: Praznik provedite u miru, ljubavi i krugu porodice  

GI „Srbija, demokratija, pravda" – Oliver Ivanović čestitala je Uskrs vernicima i sveštenstvu sa željom da u zdravlju, miru i ljubavi provedu ovaj hrišćanski praznik u krugu porodice.

Partija Kosovskih Srba je uputila čestitku sa željom da vernici praznik provedu u miru, radosti i blagostanju sa svojim najbližima.

SLS: Ako praštamo nastavljamo noseći mir i sklad u sebi 

"Svojom nesebičnom žrtvom, Hrist je naučio ljude kolika je veličina praštanja i ljubavi, ali i koliko pogubna može biti nesvesnost. Zato jedna od glavnih poruka Vaskrsa je da ako praštamo, pobeđujemo sve zlo, nastavljamo noseći mir i sklad u sebi, poštujući univerzalne vrednosti hrišćanstva. Nek vas ljubav ponese – Hristos voskrese – Vaistinu voskrese" – poručio je predsednik Samostalne liberalne stranke i poslanik u kosovskoj skupštini, Slobodan Petrović. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.