Varhelji i Borelj nakon izbora: Ohrabrujemo Srbiju da pruži opipljive rezultate u dijalogu sa Prištinom

Barhelji Borelj
Preuzeto sa pobjeda.me

„U vreme ničim izazvane i neopravdane ruske vojne agresije na Ukrajinu, očekujemo da se Srbija kao zemlja kandidat koja pregovara o pristupanju EU progresivno usklađuje sa stavovima EU, uključujući i povodom deklaracija i restriktivnih mera“, poručili su u zajedničkoj izjavi šef evropske diplomatije, Žozep Borelj i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, nakon prošlonedeljnih izbora. 

U nedelju su u Srbiji održani predsednički i parlamentarni izbori, na kojima je i ovog puta većinu glasova osvojio SNS, a Aleksandar Vučić, prema dostupnim rezultatima zadobio skoro 60 odsto podrške na predsedničkim izborima.

„Evropska unija se raduje angažovanju sa predsednikom i sledećom vladom, kako bi se svrsishodno okrenuli sprovođenju strateške odluke Srbije da se pridruži EU“, poručili su zvaničnici Borelj i Varhelji u zajedničkoj izjavi.

Dodali su da EU takođe pozdravlja učešće svih političkih partija na ovim izborima, nakon angažovanja u međustranačkom dijalogu, koji je omogućio Evropski parlament, jer je, prema njihovim rečima, pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije centralni stub procesa pridruživanja EU.

Navode takođe i da su, prema preliminarnim nalazima i zaključcima međunarodnih posmatrača iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), na predsedničkim i prevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji 3. ​​aprila predstavljene različite političke opcije.

Ipak, navode i da je niz nedostataka rezultirao neujednačenim uslovima, favorizujući nosioce dužnosti.

EU očekuje konačni izveštaj OEBS/ODIHR i preporuke za buduće izbore koji bi, kako su naveli, trebalo da usmere rad svih političkih aktera i relevantnih institucija.

„To će zahtevati transparentan, inkluzivan i odlučan dijalog koji uključuje sve zainteresovane strane“, dodaju.

Evropski zvaničnici ohrabruju novi parlament i srpsko političko rukovodstvo da nastave da rade u pravcu „istinskog i konstruktivnog dijaloga širom političkog spektra“, a u cilju stvaranja širokog međustranačkog konsenzusa o reformama u vezi sa EU.

To je, ističu, od vitalnog značaja za napredak zemlje na putu ka EU.

„Ohrabrujemo Srbiju da pruži stvarne i opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom kroz dijalog uz posredovanje EU koji određuju ukupan tempo pregovora sa Srbijom o pristupanju EU“, dodali su ujedno.

Nadovezujući se na ustavnu reformu i nedavne odluke, Borelj i Varhelji smatraju da Srbija treba da nastavi, ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i domaćeg rešavanja ratnih zločina.

„Računamo na konstruktivan angažman Srbije u unapređenju pomirenja i dobrosusedskih odnosa, kao i šire u regionalnoj saradnji. Takođe se radujemo angažovanju sa novom vladom na zelenoj agendi za rešavanje klimatskih promena i izgradnju održivijeg i zdravijeg društva i ekonomije“, poručili su.

Naglašavaju da je EU glavni politički i ekonomski partner Srbije.

„EU je posvećena da nastavi da podržava ekonomski oporavak Srbije, energetiku, bezbednost hrane i društvo, uključujući i značajnu podršku koja je dostupna u okviru Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan“, zaključili su dvojica zvaničnika EU.

Više o održanim srpskim izborima, te svemu što je njima prethodilo, čitajte na našoj tematskoj stranici: Izbori u Srbiji 2020.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.