Vakcine, testiranja, kontrole – šta doktori misle da treba da bude obavezno?

Foto: Printscreen, N1

Video prilog N1 možete pogledati ovde.

Klinički centar Kragujevac i Kliničko-bolnički centar Zvezdara uveli su obavezan PCR test za sve svoje zaposlene koji se vraćaju na posao posle godišnjeg odmora u inostranstvu, a nisu vakcinisani. Krizni štab, međutim, nije ni razmatrao da takva mera bude obavezna u celom zdravstvenom sistemu. Štaviše, svi građani Srbije koji se vraćaju iz inostranstva ne podležu bilo kakvoj kontroli, niti karantinu. Epidemiolog Predrag Đurić kaže za N1 da kontrola zaposlenih u zdravstvu po povratku sa odmora svakako ima smisla. Mikrobiolog Milanko Šekler, pak, misli da bez insistiranja na vakcinaciji rešenja nema.

Ima logike testirati zdravstvene radnike koji nisu vakcinisani, navodi epidemilog Predrag Đurić. Razlog je kontakt sa pacijentima koji su ranjivi.

„Zdravstveni radnici i i infekcija kovidom-19 nisu na prvom mestu i nije vezano samo za njihovo stanje, već pre svega za stanje i dobrobit samih pacijenata od kojih su neki teški bolesnici i njihov život bi mogao biti ugrožen ukoliko bi se zarazili“, navodi Đurić.

Mikrobiolog i veterinar Milanko Šekler kaže da restriktivne mere mogu da pomognu, ali da će situacija sa koronavirusom biti nestabilna dokle god je broj nevakcinisanih građana veliki.

Šekler predlaže mere kao u Francuskoj – obaveznu vakcinaciju za pojedine kategorije.

„Šta znači u jednoj tako ozbiljnoj zemlji, kao što je Francuska, izvinite svi njihovi zdravstveni radnici sada moraju da se vakcinišu. Hoće izaći na ulice? Hoće demonstrirati? Šta će biti ja to ne znam. Ali, jednu stvar sam primetio – nakon što su saopštene nove mere, kažu da je sistem za zakazivanje pao, jer se u prvom minutu prijavilo 20.000 ljudi da se vakciniše“, navodi Šekler.

Infektološkinja iz Novog Pazara, Lejla Ćeranić, koja dolazi iz sredine u kojoj je odziv za vakcinaciju ispod 30 procenata, takođe misli da nema drugog rešenja, jer je došlo do opšteg opuštanja u sprovođenju preventivnih mera.

„S obzirom na to da znam kolege koje su protiv vakcinacije. Negde sam i ja za to (za obaveznu vakcinaciju). Naravno, treba poštovati svačije mišljenje, ali isto tako smatram da zdravstveni radnici treba da daju primer i da treba da se vakcinišu“, mišljenja je Ćeranić.

Mere koje su usvojili KBC Zvezdara i Kragujevac podrazumevaju da nevakcinisani radnici snose i troškove PCR testa koji moraju da dostave kako bi posle odmora mogli ponovo na posao.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.