Uz prvi sneg započele i akcije prikupljanja novogodišnjih paketića za decu Kosova i Metohije

Bliže se božićni i novogodišnji praznici. Danas je pao i prvi sneg. Sezona je darivanja. Svemu ovome najviše se raduju deca. Godinama unazad, posebna pažnja u Srbiji poklanja se prikupljanju paketića za decu Kosova i Metohije. Mnogima od njih, u mestima u kojima žive, već godinama su uskraćene mogućnosti igre, obrazovanja i kvaliteta života kakve imaju njihovi vršnjaci u srpskim gradovima. Tako je i više organizacija i ove godine već pokrenulo svoje humanitarne akcije za najmlađe s Kosova. Danas predstavljamo dve.

"Ove godine pravimo slatke paketiće za decu sa Kosova i Metohije. Pored slatkiša i slaniša, pripremamo igračke, knjige i školski pribor. Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se priključe, koliko god da su u mogućnosti,” navode studenti više univerziteta Srbije za naš portal.

Novosadski Univerzitet i Pravni fakulteti iz Beograda, Kragujevca, Niša, Vranja i Kosovske Mitrovice po treći put ove godine organizuju humanitarnu akciju prikupljanja pomoći  "Kosmetu na poklon". Akcija će trajati do kraja decembra.

"Od 11. do 13. januara, posetićemo enklave u celom pećkom okrugu, celu opštinu Novo Brdo, Klokot, Gojbulju, Brnjicu, sva dečja odeljenja u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, Babin Most," navode studenti.

Studenti su se pokrenuli, pokreni se i ti – moto je ovogodišnje akcije. Sama studentska akcija potekla je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 2015. godine. Kasnije su se pridružili svi pravni fakulteti u Srbiji, kao i većina Univerziteta.

"Inicijativa Kosmetu na poklon ima za cilj da se za pravoslavnu Novu Godinu obraduju naši najmlađi stanovnici koji žive po enklavama. U ostatku godine bavimo se prikupljanjem pomoći ugroženim porodicama, kao i pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji," objasnili su budući pravnici.

Više informacija o tome kako se pridružiti ovoj humanitarnoj akciji – na Fejsbuk stranici "Kosmetu na poklon".

I volonteri okupljeni oko inicijative Putovanja na Kosovo i Metohiju – NAS '"Svi za Kosmet'' iz Beograda koja organizuje redovna putovanja na Kosovo i na Metohiju, takođe je pokrenula akciju prikupljanja paketića za najmlađe s KiM-a.

"Nakon prošlogodišnje uspešne praznične akcije tokom koje smo u osam dana obradovali mališane iz 32 enklave, a izdelivši 1345 paketića, opet pokrećemo sakupljanje slatkiša, novih igračaka i novčanih sredstava kako bismo i ove godine onim najugroženijima ulepšali praznike. Pozivamo Vas da donirate i obradujete decu sa našeg Kosova i Metohije," navode u ovoj inicijativi u pozivu, takođe – i preko društvenih mreža.

Sve one koji žele da pošalju poklon pozivaju da svoje donacije predaju poverenicima za prikupljanje pomoći u 23 grada: Beograd, Novi Sad, Subotica, Vršac, Požarevac, Kragujevac, Kruševac, Užice, Čačak, Valjevo, Vranje, Ub, Zrenjanin, Aranđelovac, Kikinda, Temerin, Obrenovac, Banja Luka, Brčko, Bijeljina, Šabac, Pančevo i Lazarevac. 

Njihov moto je "Zajedno možemo mnogo". Akcija će trajati do 29.decembra a paketići će biti podeljeni takođe za pravoslavnu novu godinu, uz izveštaj koji će biti objavljen na njihovoj Fejsbuk stranici.

Kontakt brojevi telefona poverenika po navedenim gradovima možete pronaći OVDE

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.