Srpska kontrola: Proizvodi uveženi iz Albanije u Srbiju puni pesticida

 

povrće
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran – „‘Tajni’ trgovinski rat? Sukob oko analize sa firmom koja izvozi povrće u Srbiju“; jučerašnje izdanje)

Kompanija koja izvozi sveže proizvode, „Rinaldi shpk“, suočava se sa problemima zbog rezultata analiza sa Vladom Srbije.

Kamion natovaren paprikama otputovao je za Srbiju prošle nedelje, uz relevantne analize koje je uradila laboratorija „Noval“. Ali srpske vlasti su napravile druge analize, koje su pokazale velike količine pesticida u albanskim proizvodima. Kamion je odmah zadržan, a kompanija „Rinaldi SHPK“ bila je prinuđena da plati sve troškove zadržavanja robe u Novom Sadu.

Objašnjavajući Monitoru ovu situaciju, administrator iz „Rinaldi shpk“ je blokiranje od strane srpskih vlasti ocenio kao namerno i rekao da se ne slaže sa rezultatima analize. „Zatražio sam ponovnu analizu nakon 7 dana. Druga analiza je pokazala veće količine pesticida nego prva. Ovde se dovodi u sumnju tačnost analize, jer ako proizvodi imaju  pesticide, njihov nivo opada i u narednim danima ne može da se poveća“, precizirali su iz kompanije „Rinaldi shpk“.

Kamion je prevozio teret u vrednosti od 10 hiljada evra, a kompanija je izvozila oko tri kamiona nedeljno u Srbiju. Sada je prevoz obustavljen i preduzeće je ugroženo. Iza toga stoje i plaćanja stotinama farmera.

On je rekao da je poslednjih godina u Srbiji zabeležen porast prodaje albanskog povrća i zelja, ali da se u poslednjih godinu dana situacija pogoršala.

Visok sadržaj pesticida više puta je izazvao trgovinske sporove, ali laboratorija Noval koja je uradila analizu za „Rinaldi shpk“ odbacuje svaku sumnju u kvalitet analize. „Ne znamo da li je neka zemlja u koje albanske kompanije izvoze osporila naše analize. Tako ni u ovom slučaju nemamo pritužbe iz kompanije ‘Rinaldi'“, rekao je administrator laboratorije za Monitor.

Izvoznik veruje albanskoj laboratoriji, ocenjujući ovo kao loše ponašanje srpskih vlasti.

„Odbili su da se analize rade u trećoj zemlji, Grčkoj ili bilo gde drugo. I ranije smo izvozili iste proizvode u Srbiju, ali nismo imali nikakvih problema“, pojasnili su iz kompanije.

Albanija, Srbija i Makedonija imaju za cilj da izračunaju fitosanitarne sertifikate, u okviru projekta „Otvoreni Balkan“.

U sektoru poljoprivrede, Albanija u Srbiju izvozi uglavnom sveže poljske proizvode, dok Srbija u Albaniju izvozi mlečne proizvode i pšenicu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.