Usvojene izmene zakona: 300.000 za prvo dete od januara, najavljeno zapošljavanje 700 medicinskih radnika

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima se, između ostalog, roditeljski dodatak za prvo dete povećava sa 100.000 na 300.000 dinara. Vlada je ujedno najavila zapošljavanje 200 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 500 najboljih diplomaca srednjih medicinskih škola. 

Iz Vlade Srbije je potvrđeno da se povećanje sa 100.000 na 300.000 isplaćuje jednokratno i da se ono odnosi na prvo dete koje je rođeno 1. januara 2022. godine, ili kasnije.

Druga nova mera populacione politike je pravo koje je definisano pod nazivom pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, naveli su iz vlade.

Ovo pravo moći će da ostvari svaka majka za dete rođeno takođe 1. januara i kasnije, pod uslovom da je državljanin Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan.

Iz vlade navode da će pravo moći da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije i/ili je državljanin Srbije.

Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti otac.

Najavljeno zapošljavanje 700 zdravstvenih radnika

Vlada Srbije je usvojila i Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme mere s ciljem zapošljavanja najboljih 200 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

„U nastavku tendencije daljeg podsticanja pozitivne selekcije kadrova u zdravstvenom sistemu i omogućavanja mladim lekarima da rade i usavršavaju se u svojoj zemlji, čini se krupan korak ka sprečavanju odlaska mladih lekara iz Srbije, što doprinosi daljem razvoju srpske medicine“, naveli su iz vlade.

Na jučerašnjoj sednici, takođe je usvojen Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 500 diplomaca srednjih medicinskih škola u zdravstvenim ustanovama.

„Ovim odlukama Vlada Srbije želi da doprinese popravljanju starosne strukture kadrova u zdravstvenim ustanovama i poboljšanju nivoa zdravstvene zaštite angažovanjem najboljih zdravstvenih radnika visoke i srednje stručne spreme“, dodaje se u saopštenju.

Usvojen je i Zaključak o preporukama visokoškolskim ustanovama u vezi sa studentima koji su postali roditelji i sprečeni su da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite.

Vlada je ujedno preporučila mere visokoškolskim javnim ustanovama koje se odnose na studente, a u vezi sa uslovima za upis u narednu godinu studija, broja i termina ispitnih rokova, postupka mirovanja prava i produžetka roka za završetak studija.

Vlada je ujedno juče usvojila Zaključak o saglasnosti da se u skladu sa Uredbom kojom se uređuju mere za sprečavanje i suzbijanje kovida, na osnovu faktičkog reciprociteta, prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji koje izdaju Kuba i Islamska Republika Mauritanije i dozvoli ulazak u Srbiju licima koja poseduju potvrde koje izdaju nadležni organi ili ustanove navedenih država, bez negativnog PCR testa na prisustvo SARS-COV-2 ili antigen FIA RAPID testa.

Odluka o reciprocitetu odnosi se na vakcine AstraZeneka, Sinofarm, Fajzer, Jansen, Moderna, Sinovak i Kovišild.

Vlada Srbije usvojila je ujedno rešenje o prestanku mandata direktora policije Vladimira Rebića.

Podsetimo, nove mere s ciljem podsticaja rađanja koje se odnose na prvo dete, najavio je predsednik Srbije još pre mesec dana.

On je tada kazao da se planira uvećanje dodatka i za drugo, treće i četvrto dete.

„Vi znate da za drugo dete imate dve godine plaćanja x 10.000 mesečno, a za treće 10 godina x 12.000 mesečno, a za četvrto 10 godina x 18.000 mesečno. Radimo na tim merama i za drugo dete posebno biće značajno uvećano, jer je drugo dete neka vrsta prelomnice“, kazao je tada Vučić.

Takođe je najavio posebnu meru koja se odnosi na studente.

„Ukoliko devojka ili žena zatrudni i rodi dete, za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako za muškarca koji je student. Dakle, da ne važe ispitni rokovi, da su oni položili godine, ali da ćemo odrediti rokove za obične fakultete da moraju da ih završe do 26 godine. Računaće se da su ih završili u roku i redovno, a za medicinske fakultete do 28 godine“, poručio je Vučić.

Precizirao je da će roditelji studenti uvek moći da polažu ispite i da neće morati da imaju dodatne troškove i da plaćaju obnovu godina, ali su u obavezi da završe redovne četvorogodišnje fakultete do 26. godine, a medicinski do 28. godine.

Tada je i govorio o „poklonu“ države u vidu učešća za kupovinu stana.

„To su stanovi i ogromna pomoć – učešće koje će država bespovratno da da za mlade bračne parove, ali će pravo svojine ići na majku. Ono što razmatramo je da li da damo, u zavisnosti gde se uzima i koje veličine stambeni prostor, između 10.000 i 12.000 evra direktnog poklona. Time želimo da motivišemo mlade ljude da izađu iz roditeljskih stanova ranije“, kazao je tada srpski predsednik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.