Usvojen predlog zakona o demarkaciji: "Dobar za odnose sa Crnom Gorom"

Vlada Kosova usvojila je jednoglasno danas predlog nacrta Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom i prosledila ga Skupštini na usvajanje, saopšteno je iz ove vlade. Utvrđeno je da Kosovo "ne gubi nijedan pedalj zemlje", poručio je premijer Kosova, Isa Mustafa, pozivajući se na debatu koja je juče održana, a na kojoj je, kako je dodao, došlo do suočavanja argumenata između "Državne komisije za demarkaciju i jednog broja stručnjaka". Ratifikacija Sporazuma dobra je za "dobrosusedske odnose" sa Crnom Gorom, dodao je on, takođe. 

"Mi smo zakonom ostavili mogućnost da se bilo kada, ako se utvrdi neka nejasnoća ili pravni argument na osnovu kojeg možemo da kažemo da je neki deo teritorije Kosova prešao na stranu Crne Gore, uz razumevanje Crne Gore – to pitanje otvori i reši," istakao je Mustafa i dodao:

Pristalice pokreta "Samoopredeljenja" su se jutros, u iščekivanju da Skupština Kosova na današnjoj sednici ratifikuje sporazum, okupili isred zgrade Skupštine. Oni su se, u međuvremenu razišli nakon što im je, kako su javili kosovski mediji, Dardan Sejdiu iz Samoopredeljenja, kazao da sporazum nije na dnevnom redu. 


Demarkacija sa Crnom Gorom: Posle maratonske debate, u toku i sednica, opozicija pozvala na protest

Skupština Kosova: U toku debata o razgraničenju sa Crnom Gorom, inicijativa britanskog ambasadora​

FOTO PRIČA: "Granica Republika Kosovo – Crna Gora" uz zastavu Republike Albanije​

"Za nas je bitno da se Sporazum ratifikuje i da se stvore uslovi za dobrosusedske odnose i stabilnost sa Crnom Gorom, jer je to zemlja koja nas konstantno podržava i sa kojom imamo odlične odnose." 

Mustafa je takođe kazao i da građane i javnost treba ubediti da je ova odluka "poštena", kao i da je suprotstavljanje opozicionih stranaka "veštački napravljeno".

Predlog nacrta prosleđen je Skupštini Kosova na usvajanje, a predsedništvo Skupštine će, potom, odlučiti kada će se održati sednica o ovom pitanju. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.