Usvojen predlog budžeta Severne Mitrovice; naknadno otkrivena i ispravljena greška od 3 miliona

Na jučerašnjoj sednici SO Severna Mitrovica usvojen je u prvom delu sednice predlog budžeta ove opštine za 2015. godinu, koji iznosi više od 16 miliona evra, da bi nakon pauze gradonačelnik Goran Rakić objasnio da je došlo do greške u planiranju budžeta za 3 miliona manje od potrebnih sredstava, te da budžet zapravo iznosi više od 19 miliona. U drugom delu sednice nije bilo ponovnog glasanja odbornika, ali je važeći predlog budžeta za odbornike SO Severna Mitrovica 19.968,994 eura. Tim Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu je aktivno učestvovao u izradi budžeta, kojem se Rakić i zahvalio. Inače, u prvom predlogu budžeta, koji je iznešen na javnu raspravu, projektovana suma je iznosila preko 30 miliona eura. Juče je bio poslednji rok za usvajanje predloga opštinskih budžeta, koje su odbornici u svim opštinama Severnog Kosova usvojili, a danas gradonačelnici predlog svojih budžeta bi trebalo da predstave Ministarstvu za finansije u Prištini, KoSSev nezvanično saznaje. 
 
Nakon što su odbornici usvojili izveštaj odbora za finansije i politiku, a gradonačelnik Rakić predstavio predlog budžeta za 2015. godinu u totalu, usvojen je i budžet sa 13 glasova za i 3 protiv.
 
Protiv usvajanja predloga budžeta opštine Severna Mitrovica za narednu godinu bili su albanski odbornici iz redova Tačijeve PDK, koji su, međutim, diskusiju o budžetu pokrenuli tek nakon što je isti i usvojen. Svoju odluku da glasaju protiv, ovi odbornici su nazvali "političkom".
 
Iako su odbornici u prvom delu sednice usvojili budžet u iznosu od 16.053.704 evra, nakon pauze koja je usledila po usvajanju budžeta i pre sledeće tačke dnevnog reda – razmatranje i usvajanje predloga članova odbora za nacionalne manjine, gradonačelnik se još jednom obratio odbornicima, objasnivši da je došlo do greške u planiranju, te da iznos budžeta nije prvobitna suma koju je usvojena – 16.053.704 evra, već 19.968.994 evra. 
 
Predlog budžeta opštine Severna Mitrovica za 2015. godinu od 19.968.994 evra, možete pogledati OVDE.

“Poštovani odbornici, predsedništvo skupštine, ministarstvo, ja se izvinjavam što moram ponovo za govornicu. Kompjuter je samo u totalu konačnu cifru budžeta pogrešio. Nije 16 miliona, nego 19.968.994 evra. Znači, nema nikakve izmene u stavkama budžeta, već je samo greška u totalu, u ukupnoj sumi, to jest, cifri. Odbor za finansije i politiku je potvrdio da je u pitanju samo greška u totalu,” objasnio je gradonačelnik Rakić, a odbornici su ubrzo prešli na sledeću tačku dnevnog reda. 

 
I u predlogu ovog budžeta, kao i u ostale tri opštine, izuzete su plate zaposlenih u školstvu i zdravstvu.
 
Rakić: Plate za zaposlene u obrazovanju i zdravstvu će biti rešene na višem nivou
 
Gradonačelnik Severne Mitrovice je u obraćanju novinarima nakon sednice objasnio da iako predlog budžeta iznosi skoro 20 miliona evra, po njegovim rečima – i taj budžet je mali u odnosu na potrebe ove opštine.
 
”Budžet okvirno iznosi oko 20 miliona eura, ali je i taj budžet realno mali u odnosu na realne i stvarne potrebe jedne opštine koja je novoformirana opština. I 'okružnica' budžeta koju je Ministarstvo finansija dalo i predložilo kao osnovu za izradu budžeta, od 4,5 miliona eura  je mali,” istakao je Rakić.
 
A na pitanje da li su u predlog budžeta opštine Severna Mitroivica za narednu godinu uključene i plate zaposlenih u prosveti i zdravstvu, Rakić je rekao da će pitanje plata zaposlenih u zdravstvu i prosveti biti rešeno “na višem nivou”.
 
“Plate za prosvetu i zdravstvo biće rešene na višem nivou. Briselskim sporazumom će biti obuhvaćeni obrazovanje i zdravstvo. Mogu samo da garantujem da niko neće ostati bez plate. Znači, država Srbija će finansirati preko Zajednice srpskih opština radnike prosvete i zdravstva,” objasnio je Rakić.
 
Goran Rakić je na kraju istakao i da se nada da će predlog budžeta njegove opštine za narednu godinu biti usvojen, te da bi time kosovsko ministarstvo finansija prepoznalo “realne potrebe stanovnika Severne Mitrovice.”

“To, da li će usvojiti budžet, ne zavisi od nas. Ja se nadam da će prepoznati stvarne i realne potrebe jedne opštine, izaći u susret i pomoći, jer kao što znate, u opštini Severna Mitrovica živi na jednom vrlo skučenom prostoru više zajednica. Ja mislim da će prepoznati realnu potrebu stanovnika Severne Mitrovice i odobriti budžet koji smo tražili, a koji je i dalje, mislimo, i ja kao gradonačelnik, i građani, i odbornici, ovakav – da je cifra od  20 miliona mala za uspešan rad jedne opštine,” rekao je Rakić. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.