Usvojen budžet Opštine Severna Mitrovica za narednu godinu

Zgrada Opštine
FOTO: KoSSev

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica, većinom glasova, usvojili su juče opštinski budžet za 2022. godinu u iznosu od 5.362.984 evra.

Budžet će biti utrošen na plate, robu i usluge, komunalne usluge, subvencije i kapitalne investicije.

Na plate i dnevnice biće utrošeno 2.920.000 evra.

Za robe i usluge opredeljeno je 446.799 evra, a to podrazumeva svaki segment opštine, uključujući obrazovanje, zdravstvo, samu administraciju i Vatrogasnu stanicu.

Što se tiče komunalija, opština Severna Mitrovica na raspolaganju će imati 46.000 evra.

Kada su u pitanju subvencije iz granta, ovoj opštini će biti dodeljeno 100.000 evra, a projekcija kosovskog Ministarstva finansija, je da će Opština Severna Mitrovica kao sopstvene prihode u 2022. godini za tu svrhu prikupiti još 85.000 evra.

“To je nerealna procena, jer imam podatak da smo u 2020. godini uspeli da kao sopstvene prihode prikupimo nešto više od 38.000 evra. Što znači da za kategoriju subvencija sigurno možemo računati na tih 100.000, koje će biti dodeljene Opštini Severna Mitrovica iz opšteg granta”, navela je zamenica gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, prilikom predstavljanja okružnice opštinskog budžeta.

Što se tiče kapitalnih investicija, Opština Severna Mitrovica, će u 2022. godini na raspolaganju imati ukupno 1.765,185 evra, a ovaj iznos pokriva potrebe javne infrastrukture, obrazovanja, te primarnog i sekundarnog zdravstva.

“Javna infrastuktura će na raspolaganju imati 654.533 evra, a projekti na kojima će se raditi su sledeći: rekonstrukcija putne infrastrukture u ulicama Nemanjina i Vlade Ćetkovića; reparacija dela trotoara u Ive Lole Ribara, koja podrazumeva i lakiranje postojećeg trotoara; instalacija svetiljki javne rasvete sa pripadajućim stubovima; uređenje otvorenih javnih i zelenih površina u Kralja Petra I, desna strana između dva kružna toka; kao i projekat reparacije teretane na otvorenom u Mikronaselju”, precizirala je Hodžić.

Kada je reč o sredstvima predviđenim za sektor obrazovanja, radi se o iznosu od 290.306 evra.

“Sredstva će biti opredeljena za izgradnju potpornog zida u parteru predškolske ustanove ‘Danica Jaramaz’. Zatim za uređenje igrališta i instalacija zaštitne ograde u dvorištu Osnovne škole ‘Sveti Sava’. Predviđena je i izgradnja pregrade za bioskopski prostor u OŠ ‘Branko Radičević’. Radiće se rekonstrukcija, renoviranje i opremanje radionica i holova u Srednjoj tehničkoj školi ‘Mihailo Petrović Alas’. Izrada prilaza OŠ ‘Azis Sulejmani’ u Mikronaselju, kao i rekonstrukcija, renoviranje i opremanje učionica i toaleta u prizemlju Srednje medicinske škole sa Domom učenika”, navela je Hodžić.

Na sednici je usvojen i predlog da se poništi ranije usvojena odluka o finansiranju projekta uređenja krovova Beriljskih zgrada. Sredstva će biti preusmerena na uređenje putne infrastrukture u ulici Serdara Janka Vukotića u Mikronaselju, a na predlog samostalnog odbornika Dušana Milunovića, koji je iznet na javnoj raspravi o bužetu.

“Ovakva odluka je doneta zbog nove uredbe kojom Ministarstvo finansija u Prištini zabranjuje lokalnim samoupravama da iz opštinskog budžeta finansiraju rekonstrukcije stambenih zgrada. Uredba je Opštini Severna Mitrovica stigla pre mesec dana. Ukoliko sredstva ne bi bila preusmerena na drugi projekat, bila bi povučena u kategoriju ‘rezerve’, i opština ne bi mogla da raspolaže njima. Zbog toga se projekat rekonstrukcije krovova povlači, ali će već započeti radovi na obnovi fasada Beriljskih zgrada, biti završeni“, pojasnila je Hodžić.

Takođe, danas je usvojen i predlog plana učešća građana Severne Mitrovice u radu lokalne samouprave.

Ujedno su Dejan Gurešić, ispred Skupštine opštine i odbornici Danijela Vujičić i Dušan Milunović, u ime političkih opcija koje predstavljaju, iskoristili priliku da svojim kolegama i građanima bošnjačke pripadnosti, čestitaju Dan Bošnjaka.

Samostalni odbornik, Dušan Milunović, je pre početka usvajanja dnevnog reda, predložio da se u tačku “razno” uvrsti i tema bezbednosti, ali je predsedavajući SO Severna Mitrovica, Dejan Gurešić, to odbio, navodeći da su na samom kraju tehničkog mandata, jer su za 17. oktobar zakazani lokalni izbori.

Poslednjem, 39. zasedanju, u ovom sastavu, prisustvovalo je 18 odbornika.

Radio kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.