Kurti: Prisustvo posmatračke misije EU važno tokom izbora zbog opština na Severu

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se šefom misije Evropske unije za nadgledanje izbornog procesa Lukasom Mandlom. Dvojica zvaničnika razgovarali su juče o predstojećim lokalnim izborima na Kosovu zakazanim za 17. oktobar, ali i samoj misiji EU, čiji je prisustvo, prema mišljenju kosovskog premijera, posebno važno u opštinama na Severu Kosova.

Na ovom sastanku, Kurti je obavestio Mandla o, kako navode iz kancelarije kosovskog premijera, napretku koji je načinjen od održavanja poslednjih parlamentarnih izbora.

„Premijer Kurti rekao je da su poslednji parlamentarni izbori, osim što su bili slobodni, demokratski i pošteni, ujedno bili i primer organizacije u smislu njihovih priprema i discipline za sprovođenje mera protiv pandemije COVID-19“, navodi se u saopštenju.

Međutim, uprkos napretku, kosovski premijer smatra da je prisustvo posmatračke misije EU važno, uzimajući u obzir iskustva tokom prethodnih izbornih procesa.

„Ovo prisustvo je posebno važno u opštinama u kojima većinski žive Srbi, sa akcentom na one na severu zemlje, gde su se, kao što je i dokazano u izveštajima stručnjaka Evropske unije, za izbore održane 14. februara, lokalno stanovništvo i predstavnici drugih lokalnih srpskih entiteta, pored Srpske liste osećali zastrašenim zbog pritiska i zastrašivanja koje su iskusili na prošlim izborima“, navodi se u saopštenju.

Ovom sastanku prisustvovala su i dva predstavnika pokreta Samoopredeljenje u Centralnoj izbornoj komisiji, Sami Kurteši (Kurteshi) i Aljim (Alim) Rama.

Podsetimo, predstojeće lokalne izbore na Kosovu zakazane za 17. oktobar nadgledaće izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM), koja je već započela sa sprovođenjem svojih aktivnosti.

Šef ove misije, Lukas Mandl, juče je ujedno održao konferenciju za štampu, gde je kazao da će na lokalnim izborima biti raspoređeno oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske koji će posmatrati izbore i prebrojavanje glasova.

Dodao je da će posmatračka misija uraditi sve kako bi analizirali procese ne samo na dan izbora, već i pre i nakon izbora, javio je RTV Kim.

„Mi posmatramo i izbornu kampanju koju sprovode kandidati političkih partija i stranaka. Planiram da razgovaram sa svim kandidatima, takođe i sa predstavnicima civilnog društva i medija“, naveo je on.

Govoreći o predizbornoj kampanji koja se usled pandemije uglavnom odvija putem društvenih mreža, Mandl je rekao da po prvi put na Kosovu Izborna posmatračka misija EU ima analitičara posvećenog društvenim mrežama i četiri druga stručnjaka koji će izbliza pratiti tokove na društvenim mrežama.

Izborna posmatračka misija Evropske unije rasporedila je još 16. septembra 22 posmatrača, a svoje aktivnosti usmerene na izborni proces započela je još 5. septembra – dolaskom 10 stručnjaka.

Evropska posmatračka misija će ostati na Kosovu do okončanja izbornog procesa, uključujući i mogući drugi krug lokalnih izbora 14. novembra, najavljeno je prethodno iz EU.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.