Ustavni sud Kosova uskoro bez troje sudija

Izvor: RTK2/Zeri (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Ustavni sud Kosova će vrlo brzo ostati bez trojice sudija kojima ističe mandat krajem avgusta. Ukoliko ne bude doneta neka odluka u vezi predsednika skupštine, preti opasnost od produbljivabnja političke krize na Kosovu, prenosi ”Zeri”.
 
Trojici medjunarodnih sudija Ustavnog suda manadat će isteći 31. avgusta. Ukoliko do tog dana Ustavni sud ne donese nikakvu odluku u vezi predsednika Skupštine, politička i institucionalna kriza bi mogle da budu produbljene, pa čak da bude onemogućeno i donošenje odluka u Ustavnom sudu zbog nedostatka kvoruma. 
 
Eksperti za ustavna pitanja su rekli da će se sudije, ako nastave sa radom u Ustavnom sudu suočiti sa nedostatkom legitimnosti jer oni niti mogu da budu niti ponovo izabrani niti im mandat može biti produžen. 
 
Objasnili su da je mandat stranih sudija preciziran Ustavom i da produžetak njihovog rada može da se obezbedi samo donošenjem ustavnih amandmana, što sada ne može da se uradi jer je obustavljen rad skupštine Kosova. 
 
Ranije je predsednica Kosova Atifete Jahjaga tražila da im mandat bude produžen do 2016 sa obrazloženjem da rad Ustavnog suda ugrožavaju politički predstavnici. 
 
Signale za mogući produžetak mandata je dala i Kancelarija EU na Kosovu posle predsednicinog zahteva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.