Ustanak za opstanak: Vlada Srbije da poništi sve obaveze prema Rio tintu

FOTO: N1

Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka, zbog niza ekoloških problema, u centru Beograda organizuju protest pod nazivom „Ustanak za opstanak“. Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas na protestu da je novi zahtev ekoloških udruženja i građana da Vlada Srbije momentalno poništi sve obaveze prema kompaniji Rio tinto.

Jovanović je na protestu u centru Beograda poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbiju neće „natapati otrovom“, a kako je rekao, da „našu dece neće trovati“.

On je pozvao Vučića da „pogleda dobro“ šta narod misli o „njegovom strateškom partneru“, Rio tintu.

„Rio tinto, marš iz Srbije“, rekao je Jovanović.

Okupljeni su na pomen Vučića pogrdno skandirali predsedniku Srbije.

Jovanović je kazao da su se građani danas okupili da kažu „ne“ onima koji im „nude koncentrovanu sumpornu kiselinu“.

„Ko truje Srbiju – Ling long, Zidjin, Rio tinto…“, rekao je on i dodao da je „dugačak spisak predatora koji bi da uzmu svoj deo“.

On je naveo da se protest održava u „bermudskom trouglu“, jer je sa jedne strane Skupština grada u kojoj „sedi onaj koji kad vidi drvo prihvati se motorne testere“, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Jovanović je rekao da je s druge strane Skupština Srbija u kojoj „sede robovi“, koji sprovode „volju jednog koji umislio da je Bog“.

Jovanović je obraćanje započeo pozivom na minut ćutanja za sve preminule od zagađenja i „uginule reke“.

Govornici su tokom obraćanja naglasili da kompanija Rio tinto zagađuje vazduh i upropaštava životnu sredinu u Jadru.

Nenad Kostić, koji je pre tri godine podneo ostavku na članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), rekao je da Rio tinto ne radi na zaštiti životne sredine, već isključivo na propagandi.

On je, istakavši da govori u svoje ime, naveo da Rio tinto glumi da razvija visokotehnološke procese jer, kako je istakao, „ta kompanija ne haje za tehnologoiju i ekologiju, već isključivo za propagandu“.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić odao je priznanje meštanima Gornjih Nedeljica, kao i drugima koji se protive rudarenju jadarita i istraživanju litijuma i naglasio da je na skupu u Beogradu prisutna „savest Srbije“.

Ristić je rekao da nema nikakvog razloga da se to radi u Srbiji te je naveo da najveći svetski proizvođač baterija, koji je u Kini, od 2023. prelazi na pakovanje natrijumskih baterija.

Naveo je i primer druge kineske kompanije koja je napravila baterije od materijala koji se dobija iz grafita i upitao zašto vlada Srbije na podrži poljoprivredu, posebno na području Jadra.

Kazao je i da strane multinacionalne kompanije Srbiju vide kao jeftinu resursnu bazu i da svaki investitor može da radi šta hoće.

Dvoje meštana Gornjih Nedeljica iz inicijative „Ne damo Jadar“ istakli su da su na prvoj liniji odbrane i da zajedno sa još 22 sela neće dozvoliti izgradnju rudnika Rio tinto.

Marijana Petković rekla je da u tom selu živi mnogo dece i da će ona dobiti ulaz u rudnik na samo 200 metara od sela.

„Vaša deca dobijaju tablete, a naša rudnik“, rekla je ona i najavila da će se Cer „braniti kako zna i ume“.

Ekološki protest „Ustanak za opstanak“ počeo je danas u 14 sati u centru Beograda, a okupljeni građani izražavaju nezadovoljstvo zbog niza ekoloških problema u Srbiji.

Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka pozvali su na protest zbog ekoloških problema, a na skupu su govorili brojni ekološki aktivisti, javne ličnosti, profesori, glumci i književnici.

Okupljeni, kojih je na samom početku protesta bilo oko 1.000, nose majice s natpisima: „Ne damo Jadar“, „Litijum u Levaču – Ne“, kao i transparente na kojima piše: „Rio tinto i ostali zagađivači – marš iz Srbije“, „Nećemo – ne damo“, „Stop MHE – spasimo Studenicu“, „Zrenjanin – Ling long, obruč se steže – Loznica, Beograd, Smederevo, Bor“.

Saobraćaj u ulici ispred Skupštine Srbije u oba smera je zatvoren, a bina sa koje se obraćaju učesnici protesta postavljena je u blizini Trga Nikole Pašića.

Brnabić: Zašto sada neki ustanci kada konačno imamo Vladu koja brine o ekologiji

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas komentarišući održavanje ekološkog protesta u Beogradu, da je zaštita životne sredine „užasno važna tema“, ali je dodala da ona ne bi volela da se to politizuje.

„Nije mi jasno zašto sada neki ustanci i protesti pošto konačno imamo Vladu koja brine o ekologiji radi nešto za zaštitu životne sredine, od 2014. godine“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba u Beogradu.

Navela je da je od 2014. godine uloženo 600 miliona za postrojenja za odsumporavanje na termoelektranama, kao i da su usvojeni Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o klimatskim promenama.

Dodala je da veruje da je veliki broj učesnika današnjeg protesta iskreno veruje u važnost žaštite životne sredine, ali da nisu dovoljno dobro informisani o potezima Vlade Srbije.

„Zato što se informišu u medijima koji o tome ne izveštavaju građane jer, valjda, to nije relevantno“, istakla je ona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.