Usekovanje glave Jovana Krstitelja u Uroševcu i Peći: Da ne posustanemo u žrtvi za istinu, pravdu i opstanak na KiM

Praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja proslavljen je u hramovima širom Kosova i Metohije. Ovaj praznik je hramovna slava crkava u Uroševcu i Peći. Proslave u uroševačkoj i pećkoj crkvi pratile su ekipe Radio Goraždevca i RTK2.

U hramu Svetog Cara Uroša u Uroševcu liturgiju je služio iguman manastira Draganac Ilarion uz sasluženje monaštva.

„Za hrišćane je ovaj praznik, svaki praznik zapravo – podsećanje na to šta zapravo jesmo. Potvrda našeg identiteta. Mi kada se saberemo na liturgiji, zapravo znamo ko smo,“ kazao je iguman Ilarion.

„Sveti Jovan Preteča je mučenički stradao i zablistao u slavi. Takvoj slavi, koja ne jenjava“ – dodao je.

Kazao je dalje da se na današnji dan sećamo tragičnog događaja kada je „zbog jednog slavlja Preteča žrtvovan“.

„Zbog razvrata, nečega što je loše i razorno, trebalo je da se poseče Pretečina glava,“ kazao je arhimandrit.

Zato je, dodao je, ruska crkva ustanovila da se na današnji dan vrše molitve za one koji boluju od bolesti zavisnosti.

„Ja bih tu stavio i one koji boluju od preteranog gledanja televizije, Interneta, one koji boluju od različitih poroka,“ kazao je.

Na današnji praznik u uroševačkoj crkvi Svetog Jovana našlo se mnoštvo raseljenih i gostiju.

“To je osećaj koji se ne zaboravlja. To je za mene zadovoljstvo, jer sam rođen ovde, ovde sam odrastao, živeo, stvarao porodicu. Kad dođem, dođem sa dosta elana, a kad se vraćam, onda mi je teško,“ kazao je Stanko Govedarić iz Niša za RTK2.

“Za nas ovaj dan predstavlja dan podsećanja na naše detinjstvo i na život koji smo proveli ovde u Uroševcu do 1999. godine. Sećanja naviru sama po sebi, šetnjom kroz grad i sve ono što smo ostavili, nažalost,“ kazao je Dejan Kocić.

“Ovo je za nas prvenstveno stresan događaj, ipak dođeš u svoje mesto gde si proveo pola života. Sve se izmenilo, nije isto. Stresan je događaj, ali je i radostan,“ navela je Jovanka Popović.

Na liturgiji u Peći sabralo se oko stotinak vernika iz okolnih sela, ali i raseljenih Pećanaca.

Liturgiju je služio jeromonah Isaija, iz Francuske, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

On je poručio okupljenim vernicima da na grobove svojih predaka nikada ne smeju da zaborave.

„Treba ovamo da dolazimo, naše grobove da čistimo i da ne posustanemo u ljubavi Hristovoj, žrtvi istini, pravdi, ljubavi i opstanka ovde na ovim prostorima,“ rekao je okupljenim Pećancima jeromonah Isaija.

Sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić rekao je da bi uvek trebalo da se sećamo naših korena, jer, kako kaže, i kada pogrešimo korenu uvek možemo da se vratimo.

„Tako i decu treba da vaspitavamo, da im je Crkva majka i koren, jer i ako naša deca nekada zastrane, uteha će biti to što će znati gde da se vrate,“ rekao je u besedi otac Sava.

Nakon litije, presečen je slavski kolač, a ovogodišnji domaćin Nebojša Savić, koji je rodom iz Peći je kolač za narednu godinu predao predsedniku Zavičajnog kluba Pećanaca, Savi Radonjiću.

“Teško je to ovako opisati u dve rečenice, sem da kažem da je osećaj divan i da se uvek oseća ushićenje. Ja sam imao zadovoljstvo, tri godine unazad, da budem gost i da prisustvujem ovom velikom prazniku, a evo, ove godine imam i veliku čast da, u ime Udruženja Pećanaca, preuzmem slavu za dogodine,“ rekao je Radonjić za Radio Goraždevac.

Među prisutnima je bilo mnoštvo raseljenih Pećanaca, koji su prvi put nakon ratnih dešavanja posetili svoj rodni grad.

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004., a obnovljena 2012., podignuta je pre više od trideset godina. Tada je Svetu liturgiju služio blaženopočivši patrijarh Pavle uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.