Urednik NIN-a: Politika EU nemušta i nemoćna, figure se menjaju, pomaka nema, Vučić pokušava da se sakrije iza referenduma

Najpre ono što smo juče čuli – predsednikovo izlaganje, njegov pesimizam. O čemu se tu radi? Očigledno se tu ne može mnogo izvući iz tih kosovskih pregovora, a što Vučić pokušava da uradi. Vučić pokušava da se sakrije iza referenduma koji očigledno priprema i gde bi građani rekli šta je to rešenje. Pa ako, recimo, većina građana misli da je to zamrznuti konflikt, onda on neće biti odgovoran ni za šta što će se nakon toga dešavati,“ ocenio je u Novom danu TV N1 urednik spoljne politike u nedeljniku NIN, Zoran Preradović

„On sad taj mandat vraća građanima, ne razumem zašto. On je tu i dobio je na izborima ubedljivo. Na njemu je da rešava taj problem,“ istakao je takođe.

Fingirani pokušaj kvazi unutrašnjeg dijaloga vratiti tamo gde treba – u Narodnu Skupštinu

Urednik NIN-a smatra da bi umesto toga srpski predsednik mogao da, kako je opisao:

„Neuspešni ili fingirani pokušaj kvazi unutrašnjeg dijaloga koji nije nikada postojao, vrati tamo gde treba – u skupštinu i da se o tome izjasne sve relevantne parlamentarne stranke“.

Preradović potvrđuje da je bilo takvih inicijativa, ali srpski predsednik, kako kaže, beži od suočavanja sa svojim političkim protivnicima i da se koristi, „diskvalifikacijama najrazličitijih vrsta“.

Preradović takođe kritikuje stav srpskog ministra spoljnih poslova o tome da, kako parafrazira, „Srbija nema ništa dole“:

„Ako nemamo ništa, kako ćemo iz ništa da izvučemo nešto?! To nije istina.“

Na delu abolicija uzroka – on je u ’90-im

Preradović u oceni situacije navodi da se treba vratiti na 2013. i početak briselskih sporazuma:

„Ova vlast je ukinula neke srpske institucije i integrisala ih u kosovski sistem – policija i sudstvo. Nismo u stanju da pritisnemo Prištinu, kolokvijalno govoreći, čak  i da se formira ZSO koja ima ingerencije jedne nešto jače NVO – obrazovanje, zdravstvo, regionalni ravoj. Šta ćemo izvući ako nemamo ništa?! Nešto ni iz čega?!“

Smatra da je na delu „abolicija uzroka“.

„A uzrok leži u devedesetim, gde je stranka Ivice Dačića bila na vlasti, a Vučićeva davala podršku ili čak participirala,“ ocenio je on i ponovio da Vučić beži od suočavanja sa političkim protivnicima o tom pitanju.

 „Bojim se da je Vučić obećao Zapadu da će dati više nego što bi trebalo ili moralo i da bi neko drugi, bez tog političkog bagaža iz prošlosti, sa većim kapacitetom, mogao da pregovara ozbiljnije, kvalitetnije i na kraju, kompetentnije.“

„Kad predsednik govori o tome da se treba sačuvati narod od nove Oluje…o tome je trebalo da razmišlja i 90-ih, kada je sedeo kao ministar informisanja u vladi koja se sukobila sa 19 najjačih zemalja NATO-a. Tada nismo razmišljali o Oluji i stradanju naroda, a sada ćemo se zakloniti iza referenduma,“ naglašava urednik spoljnopolitičke rubrike NIN-a.

Tačijeva prošlost još gora od Vučićeve

Sa druge strane, kaže da je prošlost kosovskog predsednika Hašima Tačija „još gora“, i to „znatno gora nego Vučićeva“, ali su, dodaje, njegov mandat podržale neke od najjačih sila.

„Inače se ne bi rastezalo sa formiranjem ZSO,“ dodaje Preradović uz ocenu da ima utisak da Evropska unija ne čini ništa da Prištinu pritisne da se krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština, a da su se jučerašnje „floskule“ iz Brisela o razgovorima već čule:

Politika EU nemušta i nemoćna, figure se menjaju, pomaka nema

„Federika Mogerini želi da privede kraju što brže stvar oko Kosova. Biću sada brutalno iskren – da se taj dokument što pre potpiše, jer Mogerini sebe u budućnosti vidi kao važnog briselskog administrativca, što jasno nosi sa sobom mnoge privilegije.“

„Inače vidimo da se čitava stvar ubrzava, ali ko god da je nasledi, politika EU koja je nemušta i nemoćna će se nastaviti. Figure se menjaju, ali suština ostaje ista, pomaka nema,“ ocenio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.