Urednik Danasa: Pretnje na Veliki Petak bogohuljenje; Udruženja: Šesti napad na novinare u Srbiji za nedelju dana

Redakcija dnevnog lista i portala „Danas“ dobila je u petak niz uvreda i pretnji smrću putem društvenih mreža i mejla zbog citata Mahatme Gandija koji je objavljen u štampanom izdaju i na Instagram-u, a koji glasi: „Istina, a ne Bog“. Čak je pokrenuta akcija kojom su se građani pozivali da zatrpaju inboks redakcije porukom „Bog je istina“. Pretnje su prijavljene nadležnom tužilaštvu i policiji.

„Poklaćemo vas sve“, „Jednog po jednog klaćemo ko god radi za ovu sektu“, „I vi ste na spisku! Sudiće vam se! BOG JE ISTINA!“, „Sekta ste najgora, rak vas načeo kad moram da psujem na Veliki Petak, majku vam provokatorsku je*em!“ samo su neke od pretnji i uvreda koje su stigle na adresu Danasa.

Draža Petrović: Pretnje Danasu na Veliki petak su bogohuljenje

Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik lista „Danas“, kazao je povodom uznemirujućih pretnji koje su upućene na mejl adresu i naloge na društvenim mrežama tih novina, da one predstavljaju pravo bogohuljenje, a da oni koji ih šalju nemaju nikakve veze sa pravoslavljem i svetosavljem, kako se predstavljaju.

„Ti ljudi koji su nama pretili na Veliki petak najstrašnijim uvredama, pretnjama, planovima za likvidaciju, su pre svega dokazali da ono u čije ime nastupaju, a to je pravoslavlje i hrišćanstvo i svetosavlje, nemaju veze sa njima. To se naprosto ne radi na verske praznike“, istakao je Petrović za N1.

On je objasnio da namera „Danasa“ nije bila da nekoga isprovocira objavljivanjem Gandijevog citata.

„Prosto, to je sve zloupotrebljeno za obračun sa ‘Danasom’, koji se ‘tradicionalno’ u nekim ekstremističkim krugovima smatra izdajničkim listom“, dodao je Draža Petrović.

„Ja kao unuk sveštenika mogu da kažem da to što oni rade je bilo pravo bogohuljenje na Veliki petak i mi smo to prijavili već sinoć kasno posebnom Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i oni su nam u vrlo kratkom roku odgovorili da će tu našu prijavu uzeti u proceduru. Odgovorio nam je lično Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal“, kazao je glavni urednik Danasa.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je pretnje i uvrede koje su novinari Danasa dobili tokom jučerašnjeg dana.

“Ovo je još jedan pokazatelj do čega dovodi targetiranje i kampanje koje se vode protiv kritički orjentisanih medija. List Danas je često meta različitih vrsta pritisaka i napada, ali ove poslednje u nizu pretnje su zastrašujuće, posebno imajući u vidu da se sve dešava tokom verskih praznika. Apelujemo na sve građane a posebno na političke aktere da se suzdržavaju od retorike koja u društvu produbljuje ovakve strasti i vodi ka ovako strašnim pretnjama”, rekao je Bodrožić.

Prema evidenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije pomenuti slučaj je šesti po redu incident počinjen na štetu novinara u Srbiji u proteklih nedelju dana. Pre Danasa, napadnuta je zgrada Mađarske medijske kuće u Subotici, tri puta su napadani i prećeno je novinarima televizije N1 i ekipa portala Nova.rs.

Budući da su se svi incidenti dogodili neposredno pre uskršnjih praznika u Srbiji, a poslednji slučaj ima versku konotaciju, NUNS apeluje na građane da se uzdrže od dela koje nisu u duhu pravoslavlja, niti bilo koje druge religije zastupljene u našoj zemlji. To bi svakako trebalo da bude praksa bez obzira na verski kalendar.

Regionalna Mreža SafeJournalist koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu, pridružila se danas NUNS-u u osudi pretnje upućene redakciji Danasa.

„Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da deluju i osiguraju bezbednost novinara. Takođe se nadamo da će nadležni brzo sprovesti ceo postupak i kazniti počinioca!“, naveli su u saopštenju.

SJ mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

„Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, istakla je regionalna medijska mreža koja okuplja novinare sa Kosova, iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Hrvatske.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.