Uprava carine formirala regionalnu elektronsku bazu obavezujućih obaveštenja

bty

Na sajtu Uprave carina Srbije od 23. decembra 2019. godine, pored nacionalne, dostupna je i regionalna elektronska baza obavezujućih obaveštenja o svrstavanju robe zahvaljujući kojoj privrednici mogu unapred da se informišu o propisima koji se primenjuju na robu čijim se prometom bave u CEFTA regionu.

Učesnicima u carinskom postupku koji pribave obavezujuće obaveštenje, što je dokument koji se izdaje na zahtev stranke i predstavlja garantni akt uveden u pravni sistem Carinskim zakonom, garantuje se da će, pod u njemu navedenim uslovima, moći da ostvare svoja prava.

Na stranici, https://transparency.cefta.int/ebti/bti/btigrid može se izvršiti uvid u preko 1.000 nacionalnih i regionalnih obavezujućih obaveštenja, čime se omogućava i drugim privrednicima koji žele da se bave istom delatnošću, da sa većom sigurnošću planiraju svoje poslovne poduhvate.

Nacionalna i regionalna elektronska baza obavezujućih obaveštenja o svrstavanju robe, koja je po svojoj strukturi i funkcionalnosti slična bazi podatka koju koriste članice EU (EBTI), omogućava brže usaglašavanje tarifnog  svrstavanja robe na regionalnom nivou.

 Uprava carina je ovu bazu kreirala u saradnji sa Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.