Upoznajte mitrovički Kodiak: Ekstremni sport koji je zaludeo čitav svet – moderne veštine 'ratovanja'

"Airsoft uzima mlade i stare, sklanja ih sa ulice i odvodi u jedan savršen svet prirode gde se diše punim plućima uz cvrkute ptica i šuštanje lišća na vetru. Airsoft iz korena menja život i loše navike života. Ko jednom proba, zauvek ostaje u njemu" – ovako – moderni, borbeni, ali i taktički sport, za kojim je 'poludeo' svet, opisuje Mitrovčanin Slobodan Radovanović, jedan od osnivača mitrovičkog Airsoft tima "Operativno taktička grupa Kodiak". Zaboravite na sedenje za računarom, sa tabletom, i video igrice.

"Operativno taktička grupa Kodiak" nastala je pre godinu dana. Osnivači su dvojica mladih Mitrovčana – Slobodan Radovanović i Aleksandar Jakšić. Mitrovički tim danas broji sedam članova i po rečima Radovanovića, uživa dobar ugled na Airsoft sceni Srbije.

Radovanović u razgovoru za KoSSev kaže da je na početku bilo "teško, skupo i naporno sprovesti ideju do kraja" i osnovati airsoft klub, ali ističe da je "Kodiak" danas član Srpskog Airsoft Saveza i da je bila velika čast dovesti "mali tim do velikog saveza".

"Naš tim je za primarni loadout (opremu) uzeo izgled privatnih vojnih kompanija (PMC), a za sekundarni od ove godine odlučili smo da kopiramo specijalne jedinice US-a, poznatije kao zelene beretke. Pored ova dva, u pripremi je i tzv. talibanski loadout, kao i loadout ruskih vojnih formacija," opisuje Radovanović opremu koju ovi 'borci' u svojim 'taktičkim borbama' koriste.

On ističe da Airsoft nije sport takmičarskog tipa, da ne postoji ni liga, ali dodaje da su kao tim do sada odlazili na mnoge događaje različitog karaktera širom centralne Srbije, dok za početak novembra planiraju i odlazak na jedan humanitarni događaj u Temerinu.

Ipak, cilj okupljanja airsoft timova je, po rečima Radovanovića, druženje, vojna simulacija i obavljanje što više zadataka na samom događaju, ali i "širenje" male zajednice.  

"Cilj jeste da se zajednica širi i da nas ima što više. U celom svetu svakog dana broj timova i broj igrača sve više raste. Airsoft jeste skup, ali ne i nedostižan," strastveno objašnjava ovaj mladić.

On dodaje da je činjenica da je ovo skup sport i razlog više koji od ljubitelja airsoft-a pravi "produktivne i društveno korisne" ljude.

"Mi nismo milioneri i svakog dana radimo, zarađujemo da bismo se bavili ovim. To je ono što nas gura napred, da budemo bolji ljudi, produktivni i društveno korisni," kaže Radovanović, koji istovremeno poziva sve zainteresovane građane koji su punoletni da im se priključe, ali i, kako kaže, ohrabre i naprave svoj tim.

Svi koji žele da saznaju više o sportu i samom mitrovičkom klubu, eventualno mu pomognu, ili mu se pridruže – o Kodiaku mogu pronaći više detalja na zvaničnoj Fejsbuk stranici samog kluba.  AirSoft je moderan, ekstremni, borbeni sport u kome učesnici eliminišu suparnike gađajuđi se airsoft plastičnim kuglicama iz airsoft replika. Replike podražavaju pravo oružje samo po fizičkom izgledu, a po kvalitetu i funkcionalnosti nemaju apsolutno nikakve veze sa pravim oružjem, niti je moguće prepraviti ih u pravo oružje. "Municija" za Airsoft su kuglice, ili BB (Ball Bearing) i koriste se isključivo plastične ili biorazgradive kuglice prečnika 6mm u svim bojama. Pogodak kuglice može da nanese ozbiljne povrede ukoliko se ne koristi propisana zaštitna oprema – zaštitne naočare i zaštitna maska. Povrede su, inače, izuzetno retke i obično je u pitanju povreda skočnog zgloba zbog, uglavnom, neadekvatke obuće ili neadekvatnog nošenja iste. Airsoft je veoma bezbedan sport ukoliko se pridržavate pravila igre i bezbednosnih propisa. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.