Uoči usvajanja zakona o Trepči u Prištini: Povucite zakon iz skupštinske procedure

Ako Priština neće našu ispruženu ruku, neka dobro zna, kao što se na zvečanskoj tvrđavi vijori zastava, tako će se vijoriti, dok je Srbije i srpskog naroda – na Trepčinom dimnjaku, poručio je danas u Rudaru, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković. U ovom mestu, nedaleko od Zvečana, održan je treći i najmasovniji protest protivljenja Nacrtu zakona o Trepči, o kojem bi trebalo da se za desetak minuta raspravlja u Skupštini Kosova. Protestu je prethodila hitna sednica četiri opštine na Severu KiM-a, na kojoj je, između ostalog, poručeno da će se bilo kakva jednostrana odluka smatrati ništavnom i nesprovodivom na Severu KiM-a. Ovog puta, protestu su se, uz Petkovića, i srpske ministre u kosovskoj vladi – Ljubomira Marića i Dalibora Jevtića, gradonačelnike sa Severa KiM-a i gradonačelnika Gračanice, Vladete Kostića, priključili i studenti prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. 

"Ovim nakaradnim zakonom predviđa se da naša srpska kompanija 'Trepča' postane preduzeće prištinske vlade i da se uzurpira cela imovina Trepče. Ovde se ne radi samo o Trepči, ovde je reč o celokupnoj srpskoj imovini čija je vrednost preko 200 milijardi evra, a koju Priština hoće da otme," kazao je, takođe, Petković.

On je istakao i da je, kako je rekao, najveći i krajnji cilj Prištine – da se otimanjem srpske imovine "trajno ugrozi etnička struktura u srpskim sredinama" i dodao da se na to ne može pristati, "a ponajmanje" prihvatiti jednostrana odluka Prištine. 

"Zato apelujemo na Prištinu, apelujemo na zdrav razum i svih onih koji mogu da utiču na Prištinu – da se danas iz skupštinske procedure povuče ovaj predlog zakona," rekao je Petković, uputivši, istovremeno, u ime Vlade Srbije, poruku mira i, kako je naveo, poziv da se zajednički gradi budućnost. 

Marić: Povucite zakon

Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi, Ljubomir Marić, istakao je da novi zakon o Trepči predlaže potpuno gašenje menadžementa Trepče na Severu.

"Bili smo otvoreni i jasni. Hteli smo dogovor, ali poverenje se ne gradi na ovaj način. Ovako se ne ponižavamo mi kao predstavnici srpskog naroda, nego ceo narod," rekao je on i dodao:

"Pozivamo ih još jednom, skupštinu i predlagače – da se Zakon o Trepči povuče, da se o ovom pitanju razgovara, a ne da ulazimo u nove sukobe. Svi treba da razmišljamo o budućnosti, studenti koji su se okupili na protestu, čekaju radna mesta, očekuju ekonomski prosperitet."

Marić je podcrtao i da se političkim odlukama ne gradi ekonomski prosperitet.

Rakić: Odluka Skupštine neće proći na Severu

"Nikada se nećemo složiti sa jednoglasnom odlukom od strane centralnih vlasti u Prištini – bez razgovora sa menadžmentom, predstavnicima radnika, predstavnicima sindikata, većinskim vlasnikom Trepče. Takva donešena odluka neće proći na Severu i naići će na otpor i budite ubeđeni da tako nešto neće biti moguće sprovesti na Severu," poručio je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Kostić: Trepča da ne bude tema trvenja

Gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić, objasnio je da Trepča ne predstavlja samo izvor prihoda za život 3.000 porodica.

"Trepča ne sme da postane matrica – da ostanemo bez ičega. Trepča je nešto oko čega svi treba da se složimo. Trepča treba da bude tema o otvaranju novih radnih mesta, a ne tema za trvenje sa bilo kim," naveo je.

Prisutnima se obratio i generalni direktor RMHK Trepča, Jovan Dimkić, kao i predsednik privremenog organa opštine Leposavić, Zoran Todić, pročitavši zaključke donešene ranije danas na sednici severne četiri opštine. 

Podsetimo, rukovodstvo i zaposleni u RMHK "Trepča" protestuju od srede, od kada je i Vlada Kosova Skupštini prosledila nacrt zakona o ovom kombinatu.

Na nacrtu zakona radila je posebna komisija, koju je Vlada Kosova formirala 15. marta i u kojoj su, od 16 članova, dvojica bili Srbi – Ranko Đokić i Ljubomir Marić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.