Unutrašnji dijalog: Otvorena pitanja trgovine između Beograda i Prištine

U Privrednoj komori Srbije, u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, razgovarali su predstavnicima 90 kompanija. Iako je na relaciji Beograd-Priština suficit u trgovinskoj razmeni 420 miliona evra, dok 90 procenata izvoza na Kosovo pokrivaju srpske firme, privrednici ističu i da preostaje da se uproste carinske procedure i izmene različite regulative za izvoz robe na teritoriju Kosova. Postoje problemi tokom izvoza hrane usled neusaglašenosti sertifikata, u vezi sa dozvolama za izvoz lekova, prodajom akcizne robe.

"Postigli smo rezultate u rešavanju različitih problema kada je u pitanju carina, rešavali smo probleme prometa robe, ali ima niz otvorenih pitanja i niz stvari koje vidimo na terenu svakog dana," ocenio je Čadež, koji je istakao i važnost održavanja susreta privrednika – članova PKS sa članovima Privredne komore Kosova. 

Ukupan promet robe između centralne Srbije i Kosova i Metohije samo u periodu januar-septembar ove godine iznosio je više od 366 miliona evra, što je 13 odsto više u odnosu na isti period 2016, izjavio je Čadež.

Današnji razgovor je četvrti po redu u okviru unutrašnjeg dijaloga. Kako su prethodni razgovori protekli, čitajte u vestima: 

Treći okrugli sto o KiM-u: "Kupovina vremena", održavanje statusa "kvo", neprihvatanje normalizacije odnosa sa PR

Drugi okrugli sto o unutrašnjem dijalogu: Status Kosova najvažnije pitanje, ne postoji brzo rešenje

Otvoren unutrašnji dijalog: Kosovo nije izgubljeno dok 120 000 Srba tamo živi

"Isporuke su iznosile 342 miliona evra, a nabavke su iznosile 23 miliona evra. Tu možete uočiti jedan dosta veliki disbalans, ali i nabavke rastu, s obzirom da je baza mala," dodao je. 

Naglasio je da je izuzetno važno da se radi na tome da firme sa Kosova i kompanije iz centralne Srbije budu zadovoljne svojim odnosima, da trguju i da zajedno plasiraju na treće tržište, što je "ono što definiše celi privredni segment u pozitivnom svetlu".

Podsetio je da su PKS i Privredna komora Kosova, pod okriljem Asocijacije evropskih privrednih komora, počele zvanične susrete još sredinom 2013. godine, koji su imali za cilj rešavanje pitanja interesa poslovne zajednice, valorizacije ekonomskih potencijala i interesa stanovništva.

"Bili smo uključeni u niz radnih grupa. Imali smo 17 zvaničnih susreta, a prošli smo bezbroj zajedničkih inicijativa, sajmova, B2B i sektorskih sastanaka, i aktivnosti koje su imale za cilj da na terenu rešimo problem privrednika i da razmenjujemo informacije," izjavio je Čadež.

Kako je dodao, postoji razlog da budemo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, iako postoji još dosta prostora za saradnju.

"Postignuta je razmena informacija kada je u pitanju kvalitet kompanija, usaglašeni su fitosanitarni sertifikati, rešavali smo sporove i konkretne probleme privrednika u vezi sa slobodnim prometom robe," istakao je Čadež.

Sa čim se susreću izvoznici hrane?

Predstavnici 90 kompanija iz različitih sektora govorili su o svojim problemima u trgovini na Kosovu. 

Kosovo i Metohija su veliki potencijal za srpska preduzeća, ali trenutno privrednici imaju velike probleme posebno prilikom izvoza hrane, gde pominju neusaglašene sertifikate, dozvole za izvoz lekova, prodaju akcizne robe, ocenili su privrednici u PKS.

Goran Berav iz Kompanije "Kozari", koja se bavi proizvodnjom sira, mleka i proizvoda od kozijeg mleka, naveo je da će Srbija izgubiti trku s drugim zemljama koje tu robu prodaju na KiM, ukoliko ne budu postavljene sanitarne stanice na administrativnim prelazima.

"Iz našeg ugla, najvažnije je da se reši kako će roba da se transportuje, predaje i čuva. Sve i da se sutra potpiše nekakav sporazum između Beograda i Prištine, nema adekvatnih uslova na administrativnim prelazima, nema veterinarskih stanica i infrastrukture," upozorio je Berav.

Smatra da će svi proizvođači u Srbiji koji se bave tom proizvodnjom izgubiti trku s kolegama iz Turske, Albanije i zemalja poznatim po proizvodnji kozijeg sira.

"Mi ćemo polako nestati sa tog tržišta, ukoliko se problemi ne reše u narednih godinu dana, a bez nadležnih institucija države ne može ništa da se uradi. Čekanje na prelazima na visokim temperaturama, kao što je to letos bio slučaj, utiče na znatne gubitke izvoznika hrane, jer na prelazima nema uslova za čuvanje i skladištenje robe," rekao je Berav.

Predočeni su i problemi u vezi s izvozom lekova.

Aleksandra Gazivoda iz "Hemofarma" navela je da trenutno ova kompanija ne može da dobije dozvolu za izvoz posebnih lekova na KiM, a koji sadrže psihoaktivne supstance, zatraživši od Kancelarije za KiM da im pomogne u rešavanju tog problema.

"Bolnički lekovi i lekovi sa psihoaktivnim supstancama trebalo bi isto da se tretiraju prilikom izvoza. Ministarstvo zdravlja dalo je odobrenje, ali za sada se čeka potvrda iz Kancelarije za KiM kako bi se lekovi izvezli na Kosovo," kaže Gazivoda.

Objašnjava da je reč o statusno neutralnoj dozvoli za bolničke lekove, te da je važno da se po tom principu izdaju i dozvole za lekove sa psihoaktivnim supstancama.

Prodaja akcizne robe na KiM, poput alkoholnih pića, takođe je opterećena komplikovanim procedurama, pa je tako navedeno da pojedini proizvođači iz centralne Srbije najpre izvezu proizvode u Albaniju, gde se oni prepakuju, a zatim se na njih stavljaju albanske akcizne markice i s njima se roba vraća na KiM, što poskupljuje takve artikle za 30 do 40 odsto.

Privrednici smatraju da su u interesu Srbije jake ekonomske veze s Prištinom, da su u tom smislu važni procesi koji vode pomirenju Srba i Albanaca u opštinama u kojima oni žive zajedno, te da je neophodno stvaranje boljih uslova za rad i Srba i Albanaca, ali da je važno omogućiti vraćanje omovine.

Takođe, kako kažu privrednici, veoma su značajni infrastrukturni projekti, poput autoputa Niš-Merdare-Priština, jer će oni omogućiti da brže plasiraju svoje proizvode.

Današnjem skupu u PKS pored privrednika i članova komore prisustvuju i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom Dragan Vladisavljević ii sekretar Radne grupe Vlade Srbije za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o KiM, Radomir Ilić.

Tokom ovog meseca planirana su još tri skupa koja će okupiti sportske saveze, stručnjake iz oblasti ekonomije i zdravstva. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.