Unutrašnji dijalog: Nacionalni konvent o EU danas sa Vučićem u Palati Srbije

“Rešenje kosovskog pitanja – šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije” naziv je 17. po redu okruglog stola u okviru Unutrašnjeg dijaloga koji počinje u 10 časova u Palati Srbije. Ovom okruglom stolu prisustvuje Aleksandar Vučić uz ministarku za evropske integracije, Jadranku Joksimović.

Kako je saopštio organizator skupa, Nacionalni konventa o Evropskoj uniji (NKEU) – četrdeset organizacija civilnog društva, članica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, najavilo je svoje učešće.

Na skupu se razgovara o političkim aspektima kosovskog pitanja, položaju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i pitanju Kosova i Metohije u kontekstu evropskih integracija Srbije – Poglavlje 35.

Na početku skupa Radna grupa za Poglavlje 35 predstaviće stavove o principima za rešavanje kosovskog pitanja, a to su: mir u regionu i bezbednost građana, nesmetan put Srbije ka članstvu u EU, kompromisno, realno i održivo rešenje i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dokument sa ovim principima možete pogledati OVDE.

Okrugli stolovi organizuju se nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, letos u javnosti predstavio temu Unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom, objavivši u dnevnom listu Blic 24. jula tekst "Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?".

Od tada, brojni su komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom, dok je srpska opozicija najavila da u dijalogu, koji naziva lažnim, neće učestvovati. O reakcijama više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

Prema ranijim najavama Predsednik Srbije je sa svojim predlogom trebalo da izađe krajem aprila. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.