Na Vrbicu u Kosovskoj Mitrovici: Blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje

Danas se slavi divan događaj koji je Isus Hristos učinio pre svog Vaskrsenja. Pokazao je svoju božansku moć u telu čovekovom. Današnjim čudom najavio je svoje slavno vaskrsenje. Vaskrsao je Lazara, koji je već četiri dana bio mrtav, položen u grobu. Lazar je ustao na reč Gospodnju. Ako verujemo u gospoda Isusa Hrista, a zovemo se Hrišćanima, ako sa Hristom živimo, ako sa Hristom i umiremo, sa Hristom ćemo i vaskrsnuti kao Lazar prijatelj Hristov – ovako se vernicima u mitrovičkom hramu Sveti Dimitrije obratio paroh Radoslav Janković, na Lazarevu subotu, u narodu poznatiju kao Vrbica. Posle jutrošnje liturgije, u ovom hramu će se u 15 časova vernici ponovo okupiti, ali ovog puta u pratnji svojih mališana. U mitrovičku crkvu uneće se vrbove grane. Mališani će dobiti venčiće i zvonca. I oni će proslaviti Lazarevo vaskrsenje. 

"Ko je taj koji ima vlast nad životom i smrću? Gospod Isus Hristos koji je rekao ja sam Vaskrsenje i život; Gospod je učinio čudesno slavno vaskrsenje Lazara gde su mnogi poverovali u nauku božju, nebesku, koju je on svim svojim rečima, delima, svedočio ljudima, da bi mi poverovali u njega i da bi zajedno sa dečicom klicali Blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje," kazao je paroh Radoslav. 

I danas, kaže mitrovički paroh – Bog neprestano čini čudesa:

"Jer ceo svet je Bogojavljenje. Neka ovaj primer i ovaj praznik i nama bude na utehu i na snagu da učvrstimo svoju veru u Gospoda Boga. Ako je Bog sa nama, šta nam mogu učiniti ljudi? Jer Bog je najveća sila. Ako je Bog sa nama, on će nas štititi, čuvati, blagosiljati, pomagati, kroz sve dane našega života."

Među vernicima je jutros uglavnom bilo odraslih, mališana će više biti za par sati – u 15 časova. Tada će da dobiju vrbove vence i zvonca okačena na srpsku trobojku, a nakon što se – u Hramu Svetog Dimitrija – obavi osvećenje vrbice, kao i svečana litija. 

"Da dođemo u što većem broju sa dečicom, da deca osete radost već pre Vaskrsenja, da zajedno sa dečicom i mi budemo sa desne strane koja kliče gospodu Isusu Hristu. Da se Bog useli u duše naše, da osveti živote i duše naše, da budemo hrišćani pravoslani za sve dane svoga života," pozvao je mitrovički paroh vernike iz svoje parohije. 

Posle Vrbice, pred pravoslavnim vernicima je još jedna nedelja posta, a potom, 8. aprila, slavi se najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.