Unutrašnji dijalog: "etnonacionalizam", "vojna opcija", "razgraničenje", nove žrtve…

Sudeći po broju uključenih aktera kao i uticaju na javnost, unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji  je napredovao, a tome su doprineli i okrugli stolovi koje je organizovala Radna grupa za podršku unutrašnjem dijalogu, koju je osnovala vlada Republike Srbije. Došlo je do aktivnog uključivanja Srpske pravoslavne crkve u dijalog, a izjava mitropolita Amfilohija proizvela je svojevrsnu propagandno-političku buru u političkom životu Srbije, ocenio je danas u Beogradu dr Dušan Janjić  iz Foruma za etničke odnose. Predstavljajući drugi izveštaj o Monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, i uz minut ćutanja zbog ubistva Olivera Ivanovića, Janjić je takođe podsetio upravo na Ivanovićeve reči: "Podela je takozvano lako rešenje koje se sprovodi samo na mapi. U životu to rešenje nije moguće bez takozvanog rata ograničenog dejstva, što znači nove žrtve. Pojedinci izlaze sa ovom idejom zato što to kabinetski gledaju. Ne zamišljaju da se na toj mapi, ako se ona uveliča, mogu videti glave ljudi koji zbog toga mogu da stradaju. Prema tome, ja nisam za to da ’kosovski čvor’ sečemo. Jer, sve ove ideje: podela, priznanje, rat su laka rešenja koja neće doneti stabilnost i mir".

Prva faza institucionalnog dijaloga završena je, naveo je Janjić  nabrajajući  intenzivirane inicijative u vezi sa unutrašnjim dijalogom, pre svega Radne grupe, od novembra do 15. januara, ali na kojima, kako je objasnio, nije bilo dovoljnog broja realnih predloga za rešenje kosovskog pitanja .

"Pretežno je reč o usmerenoj raspravi, na koju utiče odabir učesnika, jer su na okruglim stolovima govorili direktori, a ne istraživači koji se bave tim pitanjima," kaže Janjić i dodaje da se po njegovom  mišljenju ubuduće moraju uključiti eksperti koji su u stanju da daju rešenja . 

Pasivnost kosovskometohijskih Srba

S obzirom na intenzivnu seriju okruglih stolova koje je tokom novembra i decembra organizovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, unutrašnji dijalog o Kosovu se i formalno kao tema 'usidrio' u Beogradu kao okosnica inicijative.

Kosovskometohijski Srbi su u unutrašnji dijalog u ovom periodu bili uključeni samo utoliko što su se kratki pregledi medijskih izveštaja beogradskih agencija sa ovih dešavanja redovno prenosili preko lokalnih medija, ili kroz učešće pojedinih političkih predstavnika na tribinama u Srbiji, ili ređe – pojedinačnim medijskim nastupima pojedinih političara.

Tako je tema unutrašnjeg dijaloga u zajednici kosovskometohijskih Srba upravo zbog medijskih izveštaja sa jedne strane bila prisutnija nego tokom jula, avgusta i septembra – iako bez stvarnih događaja na terenu i inicijative samih kosovskih Srba,  ocenjuje se u ovom izveštaju u delu gde se govori o Srbima sa KiM-a. 

Kosovski Srbi ostali su pasivni u ovom procesu: vladajuća Srpska lista i njeni kadrovi zbog praćenja zvanične politike iz Beograda, opozicija zbog zatvorenosti dela medijskog prostora. Pasivan je ostao u najvećoj meri i civilni sektor. 


Povezan članak:

FER prati inicijativu Predsednika Srbije za dijalog o Kosovu: (Zlo)upotreba Kosova oko podele moći u Srbiji

Prvi izveštaj o monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu od kraja jula do početka novembra možete pročitate OVDE

Oživljavanje etnonacionalizma, šovinizma, zagovornici "vojne", "ratne" opcije, opcija "razgraničenja"

U ovom izveštajnom periodu, nastavljen je trend oživljavanja šovinizma, etnonacionalizma i (zlo)upotrebe pitanja Kosova u borbi za podelu moći i vlasti u Srbiji.  U porastu je i nipodaštavanje, potcenjivanje, uvredljiv i prezriv odnos prema neistomišljenicima. Kvalifikacije "izdajnik", "plaćenik" postali su deo govora mržnje, navodi se u drugom izveštaju Foruma za etničke odnose.

"Ovaj trend preti da poništi samu ideju dijaloga," kaže Janjić i posebno ističe da su se u ovom periodu javno oglasili i zagovornici "vojne" odnosno, "ratne opcije“.

"Oliver Ivanović nije prva glava koja je pala, ali ako je pao jedan čovek, nije li to zadnji momenat da se suočimo sa tom pojavom?" postavio je pitanje Janjić.  

Osim toga, u periodu od novembra do polovine januara, po pitanju stanja i budućnosti odnosa Beograda i Prištine, Srba i Albanaca, ubedljivu prednost imaju zagovaranje razgraničenja i status quo politike, takođe se navodi u izveštaju.

Janjić navodi i je zanimljivo da su u ovom periodu evrointegracije Srbije nestale. 

"Rešavanje pitanja Kosova kroz normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kao i EU integracije Srbije, za ogromnu većinu učesnika u institucionalizovanom i ukupnom dijalogu nije prihvatljivo rešenje. S druge strane, postoji mali broj zagovarača evropskih integracija koji smatraju da se u EU može ući bez pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali treba imati u vidu da  je to suprotno zahtevima Evropske komisije i ispunjenju uslova iz poglavlja 35, jer oni podrazumevaju postizanje sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine," objasnio je dr Janjić. 

Sledeći izveštaj biće predstavljen krajem februara. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.