UNS: RTK poništio konkurs za direktora drugog kanala; hitno obrazložiti razlog poništavanja

Upravni odbor Radio televizije Kosova poništio je dan pred istek roka – konkurs za direktora drugog kanala Radio televizije Kosova (RTK 2) i rukovodioca zajedničkih službi RTK, navode iz Udruženje novinara Srbije na Kosovu. Oni u otvorenom pismu Upravnom odboru RTK istovremeno zahtevaju hitno obrazloženje razloga poništavanja konkursa. 

"Radio televizija Kosova raspisala je konkurs za direktora Drugog kanala (RTK 2) i rukovodioca zajedničkih službi RTK 3. februara 2016. godine, a oni su juče, bez obrazloženja, nakon 15 dana od raspisivanja, poništeni," navodi UNS i dodaje da je na zvaničnoj internet stranici RTK izdato i saopštenje u kojem se navodi:

"Ovim putem vas obaveštavamo da se na osnovu odluke Borda RTK-a, konkursi koji su objavljeni 04.02.2016. za pozicije rukovodilac Zajedničkih službi RTK-a i direktor RTK–TV2 poništavaju. Sve prijave koje su predate u zatvorenim kovertama mogu se dobiti nazad u kancelariji Administracije RTK-a, gde su i predate."

Iz Udruženje novinara Srbije na Kosovu zahtevaju "hitno obrazloženje ove odluke, kao i na osnovu kog propisa su donete odluke o poništavanju konkursa, samo dan pre isteka istog".

Ogranak UNS-a na KiM-u često upućuje kritike na račun funkcionisanja RTK i kanala RTK2 i kroz više saopštenja je tokom prošle godine podsećao da Srbi na KiM-u nisu dobili srpski nezavisni kanal koji pokriva celu teritoriju Kosova i Metohije, već zemaljski kanal pod "finansijskom i uređivačkom kontrolom" javnog servisa Kosova, dok RTK2 nanosi "dugoročnu štetu" srpskoj medijskoj zajednici na Kosovu," jer uprkos "zakonskoj obavezi i milionskom budžetu" ne podržava programe nezavisnih produkcija i medija na srpskom jeziku, "preuzima njihove kadrove i umesto novinarstva promoviše političku jednostranost". Oni su istovremeno optuživali direktora RTK2 da koči stvaranje nezavisnog srpskog kanala.

Sa druge strane, RTK2 je bio uzdržaniji u odgovorima na ove optužbe, navodeći da su optužbe na račun srpskog kanala neistinite, bez argumenata, te da direktor ovog kanala radi na stvaranju "profesionalnog i nepristrasnog kanala". Direktor kanala RTK2 je, u svom tekstu sredinom septembra, u reakciji na jedno od saopštenja UNS-a i Društva novinara Kosova i Metohije, naveo da se iza ova dva udruženja "krije medijsko – šićardžijska trojka".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.