UNS na KiM-u: "Beli božur" Nenadu Maksimoviću, "Crni božur" Srpskoj

Beli božur – priznanje za najbolju saradnju sa medijima, Udruženje novinara na Kosovu i Metohiji ove godine dodelilo je direktoru Centra za mir i toleranciju (CPT) Nenadu Maksimoviću. Crni božur – za najlošiju saradnju sa medijima u 2017., pripao je listi Srpska. UNS će, u narednim danima, organizovati ceremoniju uručivanja priznanja.

Novinari su odlučili da priznanje Beli božur ove godine dobije Nenad Maksimović jer je, navode iz UNS-a, dosledno opravdao misiju nevladinih organizacija, te je svojim javnim istupanjima i redovnim odazivanjima na pozive medija, kako većina novinara ističe, govorio o svim gorućim pitanjima i problemima na Kosovu i Metohiji. 

I ove godine, drugo mesto za najbolju saradnju sa medijima pripalo je Domu kulture u Gračanici, na trećem mestu je Prištinsko narodno pozorište, a na četvrtom pres služba Ministarstva za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Na listi kandidata za ovo priznanje bili su i Srpski nacionalni forum, kao i bivša predsednica SO Gračanica i direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

Ubedljivo prvo mesto na listi kandidata za Crni božur, kako navode iz UNS-a, zauzela je Srpska lista. 

Predstavnici ove liste su, prema obrazloženjima najvećeg broja članova UNS-a na KiM-u, najlošije od svih predloženih kandidata u 2017. sarađivali sa medijima.

Zanemarljiv broj glasova, kako dalje dodaju iz UNS-a, svega nekoliko, pripalo je UNMIK-u, predsedniku liste Srpska i gradonačelniku Severne Mitrovice Goranu Rakiću, predsedniku opštine Gnjilane Ljutfiju Haziriju, Centru za socijalni rad Priština-Gračanica i KBC Priština-Gračanica.

Nagrade Beli i Crni božur ustanovljene su sa namerom da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje institucija na KiM-u sa medijima i njihovoj obavezi obaveštavanja javnosti i transparentnosti u radu.

U glasanju su učestvovali članovi UNS-a na Kosovu, ogranka Udruženja novinara Srbije, putem interneta, kao i izjašnjavanjem članova na godišnjoj Skupštini Udruženja održanoj u Gračanici.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.