Priština: Potpisan sporazum o izgradnji nove termoelektrane

Predstavnici kosovskih institucija i kompanije "Contour Global" potpisali su danas sporazum o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo". Ova investicija, čija se vrednost procenjuje na oko 1.3 milijarde evra, ukazuje da je Kosovo spremno za više privatnih stranih investicija, a omogućiće energetsku sigurnost i nezavisnost – ocenili su oni. Početak radova, odnosno polaganje kamena temeljca najavljuje se krajem iduće godine, odnosno početkom 2019.

Tači: Rešavamo osetljiv problem, nastavak strateškom partnerstva sa SAD

"Ovaj ugovor predstavlja najveću privatnu investiciju u istoriji Kosova i doprinosi ekonomskom rastu. Štaviše, ovaj sporazum je i nastavak našeg strateškog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama," rekao je kosovski predsednik, Hašim Tači.

Pročitajte još: 

Obilić: Nova termocentrala najveća privatna strana investicija u istoriji Kosova

Postignut sporazum o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo"

Kaže i da ne može biti značajnijeg pokazatelja o poziciji Kosova kao "destinacije za ulaganja" od današnjeg sporazuma, kojim se rešava "osetljiv problem".

Haradinaj: Počinje nova dimenzija razvoja

"Kosovo izgradnjom elektrane Novo Kosovo započinje novu dimenziju svog razvoja. Potpisivanjem ugovora danas se realizuje najveća investicija ikada na Kosovu. Energetska održivost garantuje ekonomski prosperitet zemlje i ljudi, otvarajući put za velike investicije i nova radna mesta. Čestitam Kosovo!" – poručio je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, na svojoj Fejsbuk stranici, nakon što je i prisustvovao potpisivanju sporazuma.

Veselji: Veliki korak za ekonomski razvoj

A predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji kaže da se radi o "dugo očekivanoj vesti" za građane.

"Zahvaljujemo se dosadašnjim vladama i aktuelnoj vladi koja je pažljivo pregovarala o ovom istorijskom sporazumu za ekonomski razvoj naše zemlje. Preko ove kapitalne investicije preduzimamo veliki korak u oblasti ekonomskog razvoja Kosova. Naša zemlja ima veliki potencijal, ima prirodne resurse i izuzetan ljudski kapital za ekonomsku transformaciju, za razvoj produktivne ekonomije i za stvaranje novih radnih mesta," naveo je on na svojoj Fejsbuk stranici.

Delavi: Jasan indikator da je Kosovo spremno za više privatnih investicija

Američki ambasador, Greg Delavi, koji je takođe prisustvovao potpisivanju sporazuma je, čestitajući, naveo da se radi o "posebnom danu" za energetsku sigurnost Kosova. 

Zamena stare termoelektrane je vitalna za osiguravanje kosovske energetske sigurnosti, jer je, dodaje, ona bila "velika prepreka za razvoj kosovske ekonomije, koštajući je 300 miliona godišnje".

Podsećajući na problem zagađenja vazduha, ističe i da će Novo Kosovo biti izgrađeno u skladu za najvišim evropskim standardima zaštite životne sredine, te da će usled toga vazduh biti manje zagađen.

"Ovo postignuće je za mene jasan indikator da je Kosovo spremno za više privatnih investicija širom sveta," naveo je, pozivajući strane investitore širom sveta da uzmu u obzir "kosovske potencijale".

Ostalo je još mnogo rada da se potpisi transformišu u realnost, da Novo Kosovo zapravo proizvodi struju. Mogu sve da uverim da će SAD pružiti podršku, kao što smo to činili pre više od 15 godina, zaključio je.

Brant: Haradinaj čovek akcije, potreban siguran izvor električne energije 

Gralvni izvršni službenik Contour Global-a, Džozef Brant, najavio je polaganje kamena temeljca krajem 2018., odnosno početkom 2019.

Kaže i da je sada vreme da se "deluje", podsećajući da su se kao kompanija bavili projektom oko osam i po godina, uz nekoliko vlada. 

Zahvalio se Haradinaju koji je, kako navodi, bio "čovek akcije".

Spremni smo da krenemo sa ovim projektom, pravo je vreme, mesto, a kako bi se energetska nezavisnost unapredila u sledeću fazu, potrebna je siguran izvor električne energije, istakao je.

Vlada Kosova i američka kompanija "Countour Global" postigli su sredinom decembra dogovor o izgradnji termocentrale. Očekuje se da će termocentrala biti u funkciji do 2023. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.