UNS će od EFJ zatražiti formiranje komisije za istragu ubistava novinara na Kosovu

uns

Udruženje novinara Srbije (UNS) najavilo je danas da će na redovnoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) predložiti rezoluciju o neodložnom formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Кosovu od 1998. do 2005. godine, čiji je autor Jelena L. Petković.

UNS navodi da će na skupštini EFJ danas i sutra u Zagrebu, na kojoj učestvuju predstavnici novinarskih organizacija i sindikata iz cele Evrope, zatražiti podršku radi rasvetljavanja okolnosti pod kojima se 19 novinara i medijskih radnika, od 20 ubijenih, još uvek vode kao nestali, odnosno koji su ubijeni ili kidnapovani na Kosovu, a za koje niko nikada nije odgovarao.

Imajući u vidu da je borba protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima i medijskim radnicima ključna i suštinski važna za zadovoljenje pravde, ali i neophodnost za dalju zaštitu medijskih profesionalaca, kao i da je privođenje pravdi odgovornih za te zločine ključni element u sprečavanju budućih napada, UNS je izlistao novinare i medijske radnike koji se još uvek vode kao nestali na Kosovu.

„Među novinarima i medijskim radnicima koji se još vode kao nestali su novinar Ismailj Berbatovci koji je nestao 23. jula, 1998. godine, kada je otišao na novinarski zadatak, kao i Đuro Slavuj i Ranko Perenić, novinari Radio Prištine, koji su nestali na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. kod Velike Hoče“, navodi UNS.

UNS će zatražiti od EFJ i da podrži rasvetljavanje sudbine novinara Nebojše Radoševića i fotografa Vladimira Dobričića, koji su kidnapovani na radnom zadatku 18. oktobra 1998. godine kod Prištine, kao i okolnosti ubistva novinara Afrima Malićija, 2. decembra 1998. godine u Prištini.

UNS podseća i da su među 19 ubijenih ili kidnapovanih medijskih radnika na Kosovu i dva novinara „Šterna“, Gabrijel Griner i Folker Кremer, kao i njihov prevodilac Senolj Aljita, koji su ubijeni 13. juna 1999. godine kod Prizrena.

Među ubijenima i kidnapovanima u tom periodu na Kosovu su i: Enver Maljoku, Ljubomir Knežević, Aleksandar Simović Sime, Kristo Gegaj, Momir Stokuća, Šefki Popov, Marjana Melonaši, Džemailj Mustafa, Bekim Kastrati i Bardulj Ajeti.

Skupština poziva Upravni odbor EFJ-a da u saradnji sa drugim organizacijama, udruženjima, Savetom Evrope, Ujedinjenim nacijama i OEBS-om i drugim međunarodnim telima redovno prati istrage ovih ubistava, kidnapovanja i nestanaka i da o tome obaveštava javnost, navodi UNS.

Ovogodišnja skupština EFJ posvećena je boljoj zaštiti novinara i na njoj će, uz usvajanje redovnih godišnjih izveštaja o radu, biti održana i dva okrugla stola.

Prvog dana tema su pritisci kojima su novinari izloženi, naročito na Balkanu i u Belorusiji, a drugog dana na dnevnom redu je okrugli sto o trendu polarizacije novinarstva i publike u vremenu porasta uticaja neliberalnih pokreta.

UNS navodi da je potpisnik „predloga rezolucije kojom se predlaže hitno formiranje međunarodne komisije za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara na Кosovu od 1998. do 2005. godine i Sindikat novinara Srbije (Sinos), takođe član EFJ“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.