UNMIK pozvao na odgovorno izveštavanje nakon optužbi sa portala Geopost da je šef kancelarije u Mitrovici „ruski špijun“

„Mandat UNMIK-a je da obezbedi uslove za miran i normalan život svih stanovnika Kosova. U prilog tome, UNMIK-ova regionalna kancelarija u Mitrovici, koju vodi g. Danilo Rosales Diaz, radi na olakšavanju mirnih odnosa među zajednicama kroz redovne kontakte sa vladavinom zakona, političkim i opštinskim sagovornicima, kao i članovima civilnog društva“, saopštio je upravo UNMIK.

Reakcija stiže nakon teksta na portalu Geopost „Danilo Rosalez Diaz – šef UNMIK-a Mitrovica, ruski špijun koji je bio u kontaktu sa severnim Srbima na barikadama“.

Osim što ga optužuju da je „saradnik ruskih obaveštajnih službi“, te da im je podatke navodno dao anonimni međunarodni zvaničnik u UNMIK-u u Prištini, iznose optužbe i da je bio „veoma aktivan i uticajan u radikalnim akcijama koje su Srbi preduzimali tokom novembra i decembra prošle godine, kada su podizane barikade u severnim opštinama sa srpskom većinom“.

Osim svog anonimnog izvora, sajt kao dokaz za svoje optužbe, objavljuje samo fotografiju uslikanu izvan dvorišta Kosovske policije, na kojoj se Rosales Dijaz vidi pored automobila UNMIK-a ispred policijske zgrade.

Sajt navodi da je on navodno razgovarao sa Srbima na dan kada su napustili Kosovsku policiju, štaviše, uveravajući ih da će se on „lično pobrinuti da opravda skidanje uniformi u diplomatskim krugovima UNMIK-a“.

Inače, u istom dvorištu se nalazi i zgrada u kojoj se nalaze prostorije UNMIK-a i OEBS-a.

Iako se u saopštenju UNMIK-a ne navodi direktan povod za saopštenje u tekstu sa gore citiranog portala, navodi se:

„U vezi sa nedavnim nepotkrepljenim optužbama, UNMIK poziva na marljivost i odgovorno izveštavanje“.

„Članovi osoblja UNMIK-a se pridržavaju najviših profesionalnih standarda Ujedinjenih nacija o integritetu, nepristrasnosti i neutralnosti. UNMIK ostaje nepokolebljiv u ostvarivanju svog mandata i služenja narodu Kosova“, zaključuje se u saopštenju UNMIK-a.

U međuvremenu reagovao je KFOR, pružajući podršku UNMIK-u:

„UNMIK na Kosovu je fundamentalni partner KFOR-u od početak misije NATO-a na Kosovu. KFOR i UNMIK će nastaviti da rade zajedno sa zajedničkim ciljem da poboljša živote ljudi na Kosovu“.

Ovo nije prvi put da kosovski mediji izveštavaju o pojedinim zvaničnicima UNMIK-a kao ruskim špijunima. Dva službenika su kosovske vlasti ubrzo nakon toga proglasile personama non grata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.