Umrlica sa likom Aljbina Kurtija; "preminulo" i Samoopredeljenje

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, kao i njegov pokret, preminuli su prošlog meseca – navodi se na lažnim umrlicama koje su juče preneli kosovski mediji. Umrlice je prethodno objavio šef odborničke grupe Demokratske partije Kosova u opštini Mališevo – Izet Morina, na svom Fejsbuk profilu, a zato što se, kako kaže, ne slaže sa Kurtijevom politikom. On, međutim, navodi i da ne želi Kurtijevu smrt, te da je u pitanju "spontano" deljenje fotografija. 

Ovo, međutim, nije prvi put da se u kosovskoj javnosti pojavljuju lažne umrlice. 

Početkom februara, tokom kampanje kosovskih Albanaca protiv nekadašnjeg predsednka Srpske liste, Aleksandra Jablanovića, na društvenim mrežama se pojavila lažna umrlica sa njegovim likom i uvredljivim sadržajem. 

"Sa dubokim bolom obaveštavamo rodbinu, voljene kolege i širu javnost da je dana 09.10.2015. u prištinskoj bolnici preminuo poslanik Albin Kurtivič. Sahrana pokojnika biće 14.10.2015. u 13 časova u mestu Vladimir u Crnoj Gori. Ožalošćeni – familija Kurti," navodi se na umrlici koju su juče preneli kosovski mediji.

Međutim, uz ovu, objavljena je još jedna lažna umrlica – za Samoopredeljenje koje je "preminulo" od "teške neizlečive bolesti".

"Pokret Samoopredeljenje je preminuo od teške neizlečive bolesti. Ime bolesti je moć fotelje. Božja milost neka ide na njegovu dušu," navodi se na ovoj lažnoj umrlici koju je Morina, takođe, podelio.

On se danas, međutim, oglasio u kosovskim medijima, navodeći da ne traži bilo čiju smrt, te da je deljenje fotografija bilo "potpuno spontano".

"Video sam status na Fejsbuku, preuzeo sam i to je bio razlog," rekao je on za Klan Kosova. 

"Nisam to uradio sa namerom da zahtevam nečiju smrt, niti da, kao što sam video na nekim portalima – tražim ubistvo Aljbina Kurtija," dodao je, ističući da je video Kurtijeve postupke u Parlamentu "koji su u suprotnosti sa svakom institucijom," te i da se ne slaže sa njegovom politikom.

On, međutim, smatra da ne treba da se izvini Kurtiju i dodaje:

"Ne mislim da je Aljbin zabrinut zbog ovih objava. Ponovo naglašavam da nisam pretio smrću, niti želim njegovu smrt".

 


Političke netrpeljivosti između vladajuće kosovske koalicije – Demokratske partije Kosova i Demokratske lige Kosova i opozicije – pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo su se posebno produbile od trenutka kada je opozicija počela sa bojkotom sednica Skupštine, bacanjem suzavca u sali Skupštine i zahtevima da se povuku sporazumi o Zajednici srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.