Uloga PCR testa u novoj školskoj godini

Škola,, školska godina
FOTO: Preuzeto sa RTK2

Dve školske godine prošle su u znaku korone i nastave u drastično promenjenim okolnostima. Onlajn časovi, prazne učionice, kombinovana nastava – sve to zbunjivalo je i otežavalo život i nastavnicima i roditeljima i đacima. Svi se slažu da će biti teško izdržati još jednu školsku godinu bez časova uživo. Zato je Svetska zdravstvena organizacija preporučila da bi u školama trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu. Novinari Nova.rs istraživali su kakav nas scenario očekuje od septembra u školama i koliko je realno da se đaci testiraju pre ulaska u učionice.

Krenuli su od Ministarstva prosvete, sudeći po njihovom odgovoru konkretnih odluka o tome kako će izgledati nova školska godina još uvek nema.

„Odluka o načinu organizovanja nastave u novoj školskoj godini biće doneta u konsultaciji sa Kriznim štabom. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će, kao i do sada, u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju“, naveli su iz Ministarstva prosvete.

Nastavnici se nadaju redovnim časovima, ali nisu optimisti da je preporuku SZO za testiranje đaka moguće sprovesti u delo.

„Svi se nadamo da će časovi trajati 45 minuta, ali videćemo kako će to na kraju izgledati. Što se tiče preporuke, iz ove perspektive nam to ne deluje realno iz više razloga. Sama logistika je problem – veliki je broj učenika, toliki da ne mogu da zamislim da neko obezbedi toliki broj testova i da ih sve testira. Kad god to bilo“, kaže Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

On postavlja pitanje, zbog čega se, ukoliko su izvodljiva, za takvim rešenjima nije poseglo prošle školske godine.

„Ključna stvar je i šta ako se neko testira prvog septembra, to ne znači da oni već tog dana uveče ne mogu negde da se inficiraju i da već od sutra šire zarazu. Ne deluje mi realno, niti čekujem da će od toga nešto biti“, kaže Markov.

On smatra da je početak školske godine neizvestan.

Dozvoljeno je sve od utakmica do koncerata, festivala i slično. Neizvesno je kako će izgledati školska godina. Očigledno je da je nama sve drugo prioritet, osim obrazovanja. Ako još jedna školska godina bude kao prethodna, ja ne znam kako će i učenici i nastavnici to uspeti da izguraju i nadoknade. Sve ovo traje mnogo duže nego što je bilo ko mogao očekivati“, primećuje Markov.

Majka jednog budućeg srednjoškolca Mariota Vlaisavljević, kaže da joj ni PCR testiranje ne bi smetalo, samo da njen sin može da ide normalno u školu.

„Zaista nema smisla da sve ovo traje na dalje i da korona rukovodi nasim životima. Deca su se i ovako dovoljno namučila, kao i nastavnici. Mislim da bi bilo sjajno da sve bude kao pre, pa makar i po cenu PCR testiranja. Neka deca dobiju neke povlastice, da nešto platimo možda manje kao roditelji i mislim da bi onda imali koncenzus oko ovog pitanja“, kaže majka budućeg đaka Devete beogradske gimnazije.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.